Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det kan alltid gå ännu bättre"

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Timo Nurmos har fem hästar inom V75-spelet denna lördag. Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Seger i mer än var tredje start. Men Stall Timo Nurmos siktar ännu högre. Vi tog en optimistisk Solvallatränare på pulsen inför Gävles ungdomliga jackpot-
omgång.

Publicerad:

Mellan den 1 juni och 14 augusti har Stall Nurmos hästar startat 174 gånger och 59 av starterna har renderat i segerdefilering. Drygt 33 i segerprocent smakar mumma för statistikbitare och Timo själv. 
– Men det kan alltid gå ännu bättre, säger han på sitt sedvanliga vis. 

Sedan kommer skrattet.

Det är mitten av augusti och snart dags för derbyuttagningar och snart även kriteriekval i såväl Sverige som Finland. Sensommaren och den tidiga hösten har vi lärt oss är stallets högsäsong och under Jubileumspokalskvällen fick vi se två utropstecken. Ready Cash som pappa och ett Viking Kronos-sto som mamma har i alla fall än så länge varit en drömmatch för finskfödde Marrakesh.
– En väldigt fin häst som vi givetvis hoppas på i finska kriteriet, säger han. 

Det andra, ännu större utropstecknet, var Laskari. Den tyske femåringen hade inte startat sedan i september och debuterade nu på 1.10,9a/1640 meter. Utan att för den skull se bottnad ut över mål.
– Det är klart att jag blev lite överraskad. Hästen hade visserligen fått mycket träning, men hade mest styrketränat och som snabbast jobbat runt 1.20. Dessutom visade han sig vara en helt annan häst i träning och tävling och vi fick ändra bett på honom efter värmningen. Nu siktar vi mot klass I-försöket i Sundsvall om två veckor, berättar Nurmos. 

En annan som siktar mot Medelpad är Readly Express. Sundsvall Open Trot är troligtvis nästa utmaning för sexåringen efter målfotoförlusten i Åby Stora Pris. 
– Materialet var grovt på Åby och det sliter mycket på hovarna på hästarna. Barfota är utan tvekan den bästa balansen en häst kan tävla med, men jag tänker på hästens bästa och tänker långsiktigt. Readly Express har normal hovkvalitet, men han är ändå lite känslig och det var inte hans sista lopp i karriären. Med tanke på att han på sätt och vis tävlade med ”gummistövlar” och torskade med några millimetrar var jag jättenöjd med hans insats. Hästen har sett fin ut efteråt och vi matchar mot Sundsvall Open Trot, men jag ska känna på honom i ett jobb innan jag tar det slutgiltiga beslutet, säger han.

Twister Bi är vi också sugna på att höra senaste nytt om. Mångmiljonären lämnade Jerry Riordan i juli och Nurmos har haft sexåringen sedan den 12 juli. 
– Hästen tränas, men tränas inte för fullt för dagen. Han måste slappna av lite mer och hitta sig själv innan vi kan öka dosen och jag har ingen större brådska med honom just nu. Hästen hade en makalös säsong förra året, men i år har det strulat och det finns alltid anledningar till varför en häst inte fungerar. Jag gillar utmaningar och Twister Bi känns som en stor utmaning för mig, säger han.

"Borde räcka fint i klassen"

I Gävle körs det V75-försök och E3-finaler och stallet har flera chanser. I den korta E3-finalen för ston (V75-5) startar talangen Indiana Boko från bricka fem.
– Spår ett till och med fem är bra spår så jag är nöjd, säger han. 

Indiana Boko ledde sitt uttagningslopp i fin stil fram till 400 meter kvar då hon helt plötsligt tappade farten. 
– Hon är orutinerad och skyggade tydligen för något på innerplan. Det är ungefär som när jag ser en orm i skogen, skojar han och fortsätter:
– Hon tappade värdefull fart där, men kom igen starkt och var inte så långt efter i mål. Jag var väldigt nöjd med henne och tiden var en av de snabbaste i kvalet.
Hur är hästen i träningen?
– Det är en ganska normal häst här hemma, men hon har en förmåga att vilja vinna lopp och det är en ganska bra egenskap...  
Några ändringar planerade inför lördag?
– Inte omöjligt, men jag måste känna på henne i sista jobbet innan jag tar det beslutet.

Mellby Demon (V75-1) jagar första V75-segern i 15:e försöket.
– Han passar bäst på hösten och vintern och fick en liten tävlingspaus. Han var lite ringrostig i
comebacken och ska gå framåt en del med loppet. Hästen tränar normalt inför det här och läget är okej, även om det i princip innebär tillägg. Det är ingen häst som bara rundar fält utan det vill till att kusken serverar en fin resa. Hästen tävlar precis som senast med jänkarvagn och barfota runt om, säger Timo Nurmos.

Globalsatisfaction (V75-3) kommer från färsk finalseger i silver och gör nu debut i gulddivisionen. 
– Han gjorde ett starkt lopp på Åby och får gå ut igen. Hästen hade fått ta det ganska lugnt inför Åbystarten och jag tycker inte att sju starter är särskilt tätt. Hästen går över alla distanser och vinner man en silverfinal från dödens borde man inte göra bort sig i en normal gulddivision. Globalsatisfaction har alltid varit bra, men har inte gjort så många starter än och har mer utveckling kvar i sig.

Hugo Gustivar Boko (V75-4) är ett av Travrondens spikbud. 
– Hugo Gustivar har bra fart, men uppträder lite valpigt fortfarande. Han är egentligen inte osäker, men orutinerad och kusken tog på sig senaste galoppen. Hästen blev för ivrig när han ville framåt och hade en vägg av hästar framför sig och galoppen kom när kusken var tvungen att korrigera honom. Med tanke på hur bra han gick efteråt borde han räcka fint i den här klassen.

Erik Sting (V75-7) gör sin tolfte raka V75-start. 
– Hästen fick ta igen sig efter Färjestadsloppet och återkom senast efter litet uppehåll. Jag tycker att han var jättebra då och borde gå framåt med lite tätare starter. Erik Sting har inte gjort så många starter än och jag tror på fortsatt utveckling, men skulle gärna se att han får några lugnare lopp fram-
över. 

FAKTA

Nurmos V75-vinnare i sommar

Juni

9/6 Readly Express, Jämtlands Stora Pris, Erik Sting, försök i silverdivisionen

Juli

5/7 Volocity de Vie, Summer Meeting Stayer

7/7 Globalsatisfaction, försök i silverdivisionen

21/7 Roheryn, försök i klass I

Augusti

3/8 Linus Boy, försök i silverdivisionen

11/8 Globalsatisfaction, final i silverdivisionen

14/8 Laskari

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.