Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Det känns tungt och väldigt trist”

Foto: ALN
Fotuna Sund skadades svårt på Vincennes i söndags, men förhoppningen är att kunna rädda hästen för avel. Foto: ALN

Peter G Norman var själv på Solvalla när hans miljonsto Fortuna Sund skadades svårt i samband med provstart till söndagens sjunde lopp på Vincennes.
– Tävlingskarriären är definitivt över. Nu är det bara hoppas att det går att rädda henne för avel, säger en dämpad Peter.

Publicerad:

Sjuåriga stoet Fortuna Sund (e. Angus Hall-Nanny Ås e. Supergill) skrämdes av trummor och började slå vilt bakåt. Kusken Dominique Locqueneux hade inget annat val än att hoppa av. Han klarade sig efter omständigheterna väl.
– Fortuna Sund visade de här tendenserna även som unghäst. När hon väl blir rädd och börjar slå går det inte att stoppa henne. Nu sparkade hon sönder hela vagnen och tyvärr gick det nästan också på sämsta möjliga sätt för henne själv.
Peter fortsätter:
– Båda yttre böjsenorna bak är av. Dessutom trampade hon sig illa vänster fram och var nära att skada ytterligare en sena i högra frambenet. Just nu står hästen på Grosbois klinik och jag har precis varit i kontakt med min syster Annsofie. Hon säger att det är ganska okej och att prognosen är skaplig för att kunna rädda hästen för avel. Men det är för tidigt att ropa hej ännu. Fortuna Sund blir säkert kvar någon vecka i Frankrike för att läget ska stabiliseras. Hon kommer att få både specialskor och stödbandage och kanske också måste hängas upp för att slippa stödja något alls på bakbenen.

Givetvis är det är ett hårt slag för Peter som nu tappar en riktigt bra tävlingshäst.
– Hon har gått 1.11-tider hemma i Sverige och vunnit på V75. Dessutom segrat två gånger på Vincennes och sammanlagt tjänat nästan 1,7 miljoner kronor. Så det här känns tungt och väldigt trist.
Om Fortuna Sund kan betäckas redan i år är alldeles för tidigt att säga i dagsläget.
– Huvudsaken är att hon klarar sig igenom det här och mår allt bättre. Sedan får det visa sig när vi eventuellt kan börja använda henne i avel. Hästen har fin stam och en avkomma efter henne känns väldigt intressant.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.