Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det största jag varit med om"

Foto: MIA TÖRNBERG
Uncle Lasse med skötare Magdalena Eriksson. (arkivbild) Foto: MIA TÖRNBERG

I går blev han en mästare och slog nytt europarekord på 1.09,3a/1.609 meter. I dag umgicks han med sin skötare Magdalena Eriksson hemma på gården. Det handlar förstås om gårdagens Sprintermästare Uncle Lasse.

Publicerad:

Det var en enastående prestation som under torsdagen kunde beskådas på Halmstad. En som knappt kunde förstå vad som hände är mästarens skötare Magdalena Eriksson.

 
– Det är fortfarande svårt att förstå. Hans prestation är helt obeskrivlig, säger Magdalena Eriksson.
 
I försöket blev det en andraplats bakom Breidabliks Nubbe. Örjan Kihlström som satt i sulkyn bakom Uncle Lasse sa till Magdalena och stallet att någonting behövdes göras inför finalen.
 
– Lasse såg lite konstig ut i sista sväng i kvalet och Örjan sa att om vi inte gjorde något vinner vi troligen ingen final. Jag ringde Stefan och frågade "vad gör vi". Han sa att vi skulle rycka framskorna och sätta på helstängt huvudlag. Sedan sa han att vi skulle ta det lugnt och att Örjan inte visste fullt ut vilken bra häst han kör, berättar Magdalena Eriksson.
 
Uncle Lasse häpnade alla i finalen och stod för en prestation som är sällsynt att se på en travbana. Magdalena stod längs sidan och efter 500 meter in i finalen satte hon sig förtvivlat ned på huk.
 
– När han hade 30 meter ner till de övriga och så pass tidigt i loppet tänkte jag att nu är det kört, det här klarar han aldrig. När det var 200 meter kvar till mål sa de i högtalarna att han fortfarande hade en betryggande ledning. Då närmade sig tv-teamet och då bara brast det, säger hon.
 
I glädjetårar och häpnad kunde Magdalena Eriksson sedan konstatera att 2016-års Sprintermästare var hästen som hon sköter: Uncle Lasse.
 
– Det här är det absolut största jag har varit med om i hästskötarväg – utan tvekan. Han är helt fantastisk.
 
I morse kom hon och Uncle Lasse hem till gården i Enköping. De har hunnit med en ridtur och sedan har den flygande mästaren ätit gräs i hagen.
 
– Lasse har gnäggat på som vanligt när jag kommit med mat. Lite trött är han efter resandet, men aptiten är där som vanligt. Han mår bra.
 
Hur är han att sköta?
– Han är ganska egen jämfört med andra hästar och han gillar att träna. Att sköta en häst som kommer från USA är stort, men samtidigt innebär det en hel del press. Förväntningarna är höga och när det inte går bra undrar du direkt vad du gjort för fel. Och när det slutar som i går blir du lättad och då är allt bara helt fantastiskt, avslutar Magdalena Eriksson.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.