Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Det verkar vara över nu”

Foto: MIA TÖRNBERG/Travronden
Mikael Selin har haft bekymmer med sjuka unghästar. Foto: MIA TÖRNBERG/Travronden

Mikael Selin har haft ett par tunga veckor med sjukdomsdrabbade unghästar vilket medfört isolering av tävlingsstallet. Men nu verkar viruset ha härjat färdigt.

Publicerad:

- Det ska gå tio dagar från sista feberdagen tills isoleringen hävs. Idag (onsdag) är det åtta dagar sedan den sista sjuka hästen blev frisk. Så det verkar vara över nu och framåt slutet på veckan räknar jag med att kunna börja anmäla hästar till start igen, säger Micke.

Markebo Gårds utedrift med tiotalet tvååringar som drabbades av luftvägsinktion som visade sig orsakad av EHV4-virus. I sin vanliga (lindriga) form får hästarna luftvägsinfektion med feber, men EHV kan också medföra störningar på nervsystemet och dräktiga fölston kan kasta. Det går att vaccinera mot EHV-virus, men det är inte obligatoriskt i Sverige.

- Den här virustypen finns i omlopp hela tiden och orsakar väl merparten av alla luftvägsinfektioner. Jag lyckades sannolikt dra med det här hem från någon travbana gissar jag, och tvååringarna som inte varit utsatta för viruset tidigare och därför inte hade någon resistens blev sjuka. En av dem fick neurologiska symptom. Vi isolerade unghästarna och både tävlingsstallet och mina fölston, varav tre lyckligen har fölat, verkar ha klarat sig. Vi har inte fått något nytt sjukdomsfall på en vecka och luftvägsinfektionen har också ”gått igenom” alla tvååringarna som gick tillsammans. Nu har de förhoppningsvis fått antikroppar som räcker för resten av livet, om man nu ska försöka se något positivt i det här.

Senaste Selin-hästen startade 28 april och därefter har alla stallets anmälda hästar varit strukna för smittorisk.

- Jag har inte haft någon uttalad isolering lagd på tävlingshästarna från smittskyddsveterinären, men tar ändå det säkra före det osäkra och ger mig inte ut förrän jag vet att faran är över. Det skulle kännas för jäkligt om vi råkade sprida det här vidare. Så jag håller hästarna hemma några dagar till, avslutar Mikael Selin.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.