Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Detta har hänt i fallet med Souloy och kobolten

Foto: Mia Törnberg
Den 9 september hölls en gemensam presskonferens med det norska förbundet på länk från Oslo och med Johan Lindberg från Svensk Travsport på plats i Hästsportens Hus., med anledning av dopingavslöjandet kring Fabrice Souloy. Foto: Mia Törnberg

I september förra året avslöjades de positiva dopingproven på Fabrice Souloys hästar. I slutet av maj hölls förhandlingar mellan DNT/ST och den franske travtränaren. I dag kommer domen från DNT:s Domskommitté. Här är allt som hänt däremellan.

Publicerad:

8 september Travsajten ingvarssonopersson.se (numera trottosport.se) avslöjar att Fabrice Souloy-tränade hästar i Oslo Grand Prix och Elitloppet lämnat positiva dopingprov.

9 september På en gemensam svensknorsk presskonferens bekräftas via a-prov fem dopingfall med ämnet kobolt från fyra hästar: Un Mec d’Heripre (i både Oslo GP och Elitloppet, Your Highness, Lionel och Timone Ek (Rikstotos Europamatch på Bjerke). ST:s generalsekreterare Johan Lindberg meddelar att Fabrice Souloy med omedelbar verkan stängs av från att tävla i de nordiska länderna.

13 september Your Highness går i träning hos Björn Goop, medan ägaren Göran Antonsen stjälv tar han om Lionel. Un Mec d’Heripre och Timone Ek stannar hos Souloy.

17 september B-proven från Oslo Grand Prix-dagen är klara och kvartetten Your Highness, Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek diskvalificeras.

23 september Un Mec d’Heripres B-prov i Elitloppet bekräftas positivt och hästen blir av med segerbn i försöket och tredjeplatsen i finalen.

10 oktober Skandinavisk dopingkommitté samlas för att gå igenom fallet och yrka på ett straff. Kommittén kan ses som en åklagare som yrkar på ett straff till ansvarsnämnden som tar beslutet. I de norska fallen är det Domskommittén som agerar domstol.

2 november Nytt möte i Skandinavisk dopingkommitté. Kommittén jobbar med att få ihop ett avtal, som sedan skickas till domskommittén i Norge och ansvarsnämnden i Sverige. ”Mellan tummen och pekfingret skulle jag tro att allting är klart i januari/ februari,” säger ST:s förbunds­jurist Göran Wahlman.

8 november Fabrice Souloy talar ut i den norska tidningen TGN där han bedyrar att han är oskyldig. ”Jag vet själv att jag inte dopat mina hästar för att få dem att bli bättre. Min verksamheter bygger på träning och hårt arbete,” säger han till tidningen.

30 november Fabrice Souloy får in den svenske hästen Quarter Of An Hour i träning.

22 december Svensk Travsport meddelar att utredningen som pågått mot Fabrice Souloy är klar, men att det kommer att dröja innan någon förhandling äger rum.

26 december Det franska travförbundet meddelar sin dom mot Fabrice Souloy. Tränaren dömdes till ett års avstängning och 15.000 euro i böter på grund av att hans häst Lover Face uppvisat ett positivt dopingprov i avseende på kobolt.

27 december Fabrice Souloy börjar tappa stallets hästar. Många av hästarna skrivs över på hans svåger Phillipe Billard. Bland andra Shogun D.K., Cash Gamble, Arazi Boko, Moving On, King Sir Ki, Beverly Boulevard och Un Mec d’Heripré

2 mars Den 28 februari skulle Souloys advokat Staffan Uvabäck ha lämnat in svaromål till svenska och norska förbundet. Men advokaten har inte kommit med något svaromål utan har bett om anstånd. ”Jag tyckte det var oförskämt att vi inte skulle få två månader på oss när förbunden haft fyra månader, jag behöver den här tiden,” säger han. Några dagar senare svarar DNT att Uvabäck får till 28 mars på sig.

7 april ST:s förbundsjurist Göran Wahlman berättar att det är klart vilka datum förhandlingen mot Fabrice Souloy kommer att hållas. I Oslo 30-31 maj.

30 maj Förhandlingen mellan DNT/ST och Fabrice Souloy inleds.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.