Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Digital Ink är knappt inkörd i jämförelse med min 13-åring"

Foto: HANOLD/ALN
Nils Elfving tränar Prince Hall. Foto: HANOLD/ALN

Under fredagen kom första segern för en 13-årig varmblodig travare i Sverige sedan regeländringen vid årsskiftet, där hästar födda 2007 eller senare får tävla till och med att de är 14 år. Prince Hall – tränar gör Nils Elfving.

Publicerad:

De är inte många 13-åriga varmblodiga hingstar/valacker som syns på de svenska travbanorna, men några har valt att testa lyckan. Art On Line och Harpos Rockland är två V75-profiler som fortsatt att starta efter årsskiftet – och så har vi Banker Hall-avkomman Prince Hall. Den senare blev under fredagen den första 13-åringen att ta hem en seger efter regeländringen vid årsskiftet.

Och det var inte bara det som var speciellt – det var även den första segern i livet för just Prince Hall. Nils Elfving har haft hästen i närmare tre år, så vinsten var efterlängtad.

– Många hade nog sett honom som ett hopplöst fall. En 13-årig häst som aldrig vunnit lopp, men jag tycker det här är roligt och framför allt problemlösningen tycker jag är fascinerande. När hästen dessutom så tydligt visar att han trivs med livet som travhäst, då tycker jag att han är värd alla chanser han kan få, säger Elfving.

Nils Elfving har elva hästar på sin träningslista och arbetar med hästarna på heltid numera. 37-åringen riktigt njöt när Prince Hall fick sätta nosen först på mållinjen.
– Det är en jättesnäll häst som är lite av en lärohäst för en tjej i stallet, så det är lite extra. Hade det inte varit så att man känt att han har en hel del inom sig, så kanske man inte hade fortsatt, men jag har hela tiden trott på honom. Det har strulat mycket, han har blivit påkörd, han har suttit fast och så vidare. I går stämde det däremot och då sprang han och klippte med öronen över mål. Det är fantastiskt att en 13-åring kan vara så livsglad. Han är lite som en strömbrytare, det är allt eller ingenting. Vissa dagar tar han i så mycket så man har ont i armarna flera dagar efteråt, vissa dagar är det hur lugnt som helst. Han är häftig.

Hur känner du inför att Prince Hall och du numera kommer bli ihågkomna som den första 13-åriga varmblodiga travaren att vinna, efter de nya reglementet?
– Jag har fått höra att så nog var fallet, men så funderade jag på hur gammal Digital Ink är. Elva år? Oj, ja, nej då är Digital Ink knappt inkörd i jämförelse med min gamling, säger Elfving och skrattar.

– Nej, men det är klart att det är kul. Hästen är pigg, glad och fräsch, så det är klart att han ska få starta på. Och förhoppningsvis är det här bara början på ett framgångsrikt år för stallet.

V75-hästen Bear Abiba står på träningslistan. Spännande!
– Ja, men hon köptes in billigt på internetauktion och det ska bli intressant att se. Hon känns fin, men det är omöjligt veta hur mycket det finns kvar i henne. I grunden är det däremot säkert en häst som ska kunna vara med på V75 här i krokarna, det tror jag. Sedan har jag ju Self Explosive också som jag hoppas ska kunna sprattla till ordentligt under året.

Ja, om Prince Hall som aldrig tidigare vunnit går ut och vinner, så kanske det är en indikation på att stallet är på gång?
– Jag hoppas ju det. Och nu när Prince Hall fått smaka på segerns sötma får vi ju gå för andra raka snart. Kunnande har han för det i alla fall, även om han inte lär stå i över 50 gånger pengarna då, säger Elfving.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.