Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Domarbasen om att gå på knock: "Okej att freda sig"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Linda Höijer knockade en konkurrent då hon drog tussarna ur sin hästs öron under gårdagen och fick böter och avstängning. Claes Sjöström knockade en konkurrent för ett par veckor sedan, men blev utan reprimand. Vad gäller?

Publicerad:

Att domarna har ett tufft jobb i samtliga sporter är det inget snack om. Inom travet är bedömningarna många under ett lopp. Vid torsdagens tävlingar blev det inte många bestraffningar, men däremot en som stack ut. Linda Höijer fick 1.500 kronor i böter och två veckor i utvisningsbåset efter att ha stört medtävlare. Emil Tuffing skyggade till och galopperade då Linda Höijer drog tussarna ur sin häst, Countdowns öron.
– Hon var lite väl yvig i sin rörelse och det är nog korrekt med bestraffning i det läget. Samtidigt så tycker jag att Mattias Djuse kör med ganska små marginaler. I det här fallet tycker jag däremot domarna gjorde en bra bedömning, säger domarbas Staffan Falk.

"Från fall till fall"
Just det här fallet är speciellt. Det går inte att jämföra med en sådan som då Claes Sjöström knockade Lorina Citron i ett lopp på Solvalla den 22 februari.
– Även om Linda Höijer absolut inte gör det där med mening, så är det hela för yvigt. Dessutom är inte Mattias Djuses häst något störningsmoment för henne, vilket gör att det hela blir en annan typ av situation. I fallet med Claes Sjöström och Björn Goops Lorina Citron så tar Björn Goops häst i för mycket och blir en olycksrisk. Då är det okej att säga ifrån genom att dra tillbaka huvudet mot den bakomvarande hästen. Det handlar helt enkelt om att freda sig. Domarna får ta det här från fall till fall, men det måste vara tillåtet visa och åtgärda utifall den bakomvarande utgör en olycksrisk, avslutar Staffan Falk.

"En typ av försvarsmekanism"
Erik Adielsson, rutinerad kusk och som är med i Svensk Travsports styrelse är personligen inte för att "skalla hästarna".
– Jag har absolut förståelse för dem som gör det, att de tycker det är obehagligt och det blir en typ av försvarsmekanism. Jag personligen däremot, är inget stort fan av sådana åtgärder. Man ska veta att det inte är skönt att få en hästs knän i ryggen, eller för den delen nosen i huvudet, men vi kör med så pass små marginaler i Sverige att detta kan förekomma. Det sker mer sällan i USA exempelvis, även om de har jänkarvagnar och så vidare, säger Adielsson.
När det kommer till incidenten där Linda Höijer var inblandad, har han sin syn klar.
– Det såg ut som att snöret till urryckarna var för långt och då kan det tyvärr bli en så pass yvig gest. Sådana här händelser gör att man påminns som kusk, det gäller att göra så små rörelser som möjligt. Med urryckare är det ändå ganska ovanligt att sådana här händelser sker, det är betydligt vanligare med krånglande huvor eller norska huvudlag. Därmed inte sagt att det är vanligt, långt därifrån. Peppar peppar, kanske är bäst att tillägga, avslutar Adielsson.
Travronden har sökt Linda Höijer för att höra kring hennes syn på incidenten, men utan resultat.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.