Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Domarmiss: "Vi har gjort fel helt enkelt"

Foto: Skrämdump ATG.se
Idaho Sund som fjärdehäst kort före mål. Foto: Skrämdump ATG.se

I kväll startar Idaho Sund i lopp åtta på Romme. Enligt resultatlistan var stoet fyra senast – men i själva verket galopperade hon såväl före mållinjen som när hon passerade den.
Bollnästravets måldomare missade galoppen helt.
– Vi har gjort fel och jag hoppas att det inte sker igen, säger måldomaren Hans Olof Tillman.

Publicerad:

Fredagen den 6 april kördes ett Wången Cup-lopp ingående i V64-spelet på Bollnästravet och loppet vanns av Swift Success. Ett par längder bakom det vinnande ekipaget passerade Idaho Sund mållinjen som fyra tillsammans med Marika Eriksson. Dock inte i korrekt gångart utan i galopp.

"Var så förbannad"

– Jag var så förbannad när jag körde av banan eftersom jag vet att jag inte ska släppa av henne vilket jag gjorde och hon galopperade därför. Det var ju hur tydligt som helst för mig som satt bakom så klart så jag tänkte inte mer på det. Långt senare såg jag resultatlistan och noterade att vi inte blivit diskade och det kändes ju inte så bra och första tanken var om man skulle ha sagt till, men man kan ju inte säga till måldomaren varje gång man kör galopp och resultatlistan var ju redan klar då, säger Marika Eriksson.

"Mänskliga faktorn"

Måldomaren Hans Olof Tillman är medveten om missen.
– Ja, det är precis som du säger. Vi har missat det helt enkelt.
Fel kan ske – men hur är det möjligt på en så tydlig händelse?
– Jadu, den mänskliga faktorn helt enkelt. Det var tur i oturen att det var utanför totoplatserna. Såväl bandomarna som vi i måldomarnämnden har gjort fel, det finns inget annat att säga.

I efterhand kan man inte korrigera resultatlistor.
– Nej, det går inte att diska i efterhand när listorna är klara.

Ekonomisk kompensation

Däremot kommer hästarna bakom Idaho Sund få ekonomisk kompensation.
– I själva resultatlistan kan vi ju inte flytta upp men ekipaget som var femma får ett fjärdepris, sjätteplacerade får ett femtepris och hästen först utanför pengar får ett sjättepris helt enkelt, säger Bollnäs travbanechef Stefan Samuelsson.
Var det ett givet beslut?
– Ja, det tycker jag.

FAKTA

Domarmiss på Romme

En liknande händelse inträffade på Rommetravet 23 augusti 2014 då Occhione Jet var först i mål i Gulddivisionen – på V75 – och fick behålla segern trots att han gick över i passgång på upploppet. I efterhand gick Svensk Travsports sportchef ut och kommenterade saken som ett felaktigt domslut. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.