Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dubbelt Tjomsland – efter Nordsjö Odins bragdlopp

Foto: Tom Jönehag/TR Bild
Foto: Tom Jönehag/TR Bild

Öystein Tjomsland vann de två största loppen för kallblodiga hästar på Bjerke på söndagen. Först tog hans Grisle Odin G.L. kriterierevansch från dödens – sedan svarade Nordsjö Odin för en makalös prestation i Norskt Travderby.

Publicerad:

– Det ska ju inte vara möjligt, sade Öystein Tjomsland sedan Nordsjö Odin fullbordat samma svensknorska derbydubbel som fadern Tekno Odin lyckades med 2012.

Norrmannen var mäkta stolt över sin häst och det var lätt att förstå. Ett och ett halvt varv från mål svarades Nordsjö Odin nämligen ut av Tangen Trygg och fick sedan trava återstoden av loppet i tredjespår. 

I slutsvängen var det ändå han som hade torrast spurtkrut. Nordsjö Odin slog klorna i ledande stallkamraten Rappstjernen och höll sedan undan för B.W.Rune som tränas av Jan-Olov Persson  Trots att det stundtals gick som på nålar.
– Han stegade till, så jag var tvungen att vara försiktig. Det var tur att jag har kört kallblod förut, det var jäkligt kritiskt till slut, sade Tjomsland till Kanal 75.

Tjomsland berättade vidare att rutinen fällde avgörande även när han och Nordsjö Odin blev hängandes i tredjespår.
– När vi fick svar gällde det att ta det lugnt. För tio år sedan hade jag kört lite för fort och då hade säkert Örjan (Kihlström, som körde B.W.Rune) vunnit, sade Tjomsland.
– Hästen har en våldsam kapacitet och kommer att gå rätt upp i eliten. Det är inget snack om det.

Nordsjö Odin vann på tiden 1.25,3 över 2.600 meter och travade in 750.000 norska kronor till sina svenska ägare. I Bergsåker Open Trotters ingår bland andra Stig Wiklund och Leif Lindholm.

Grisle Odin G.L. tog revansch

Herrarna Wiklund, Lindholm och Tjomsland fick jubla även efter Norskt Travkriterium. I den svenska motsvarigheten gick det mesta fel, men på hemmaplan fick deras Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) upprättelse.

Hingsten fick visserligen trava utvändigt om Jan-Olov Perssons Eldborken, men det var inget som bekom den talangfulle treåringen. När Tjomsland tryckte på gaspedalen på sista bortre långsidan tog Grisle Odin G.L. spets på några steg och försvann sedan i väg till en överlägsen seger på 1.26,7 över full väg. 

Tjomsland tränar dessutom tvåan i mål, Havglimt, som kördes av brodern Vidar.
– Det är otroligt med en dubbel i kriteriet. Dessutom är Gustav Larsen är uppfödare till båda hästarna, sade Öystein Tjomsland.

Segerchecken var värd en halv miljon norska kronor och hamnade alltså i händerna på Leif Lindholm och Stig Wiklund – samt en kvartett framgångsrika skidåkare. Frida Karlsson, William Poromaa och Johan och Anna Olsson ingår också i ägarkretsen.
– Vi har haft tur, men satsar också hårt. Jag tycker vi har ett bra ägargäng och en fantastiskt bra dialog med Öystein, sade Leif Lindholm i vinnarcirkeln.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.