Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dyraste hästen till Eskilstuna-tränare

Foto: MATILDA ÖHRMAN
Boycott var dyrast på årets Elitauktion och kostade 800.000 kronor. Foto: MATILDA ÖHRMAN

Under fredagskvällen hölls årets Elitauktion på Wenngarn utanför Sigtuna. Dyraste ettåringen blev Maharajah-sonen Boycott som kostade 800.000 kronor.

Publicerad:

Boycott, som är uppfödd av Annemanna AB, köptes av Fredrik Jireteg och Micke Ericsson. Den som får förtroendet att träna hästen är Jörgen S Eriksson, Eskilstuna-tränare vid Sundbyholmstravet.
– Det är stort att få förtroendet att träna en sådan här häst. Och jäkligt skoj så klart, sade Jörgen S Eriksson.

När klubban slogs på 800.000 kronor blev det stort jubel bland de nya ägarna som kastade sina hattar i luften och kramade om varandra.
– Den här hästen skulle vi bara köpa ikväll så det känns alldeles underbart att det gick vägen. Vi lade faktiskt bud på Boycott när han var fem dagar gammal, men fick vänta till till auktionen ikväll innan vi kunde köpa honom, sade Micke Ericson som köpte hästen ihop med Fredrik Jireteg och deras respektive sambo.
– Jag vill vinna Elitloppet och nu tror jag vi har köpt en häst som kan göra det. Jag har höga målsättningar och kan man nå en bit på vägen dit, så kanske det kan bli Sweden Cup i alla fall, sade Fredrik Jireteg med ett leende och fortsätter:
– Jag tror stenhårt på Jörgen S Eriksson och hans sambo Amanda Hellström. Ett ungt tränarpar som brinner för det här och som har alla förutsättningar för att lyckas.

Fredrik Jireteg och Micke Ericsson äger sedan tidigare tre hästar ihop som är i Jörgen S Erikssons träning, tvååringstona Imbra och Intake samt treårsstoet Valentine Heart.
Nyförvärvet Boycott (e. Maharajah), är en ettårig hingst med Big Blue Kitten som mor. Hon har tidigare lämnat tre miljonärer i Yarrah Boko (11.173.712 kr), Zola Boko (1.950.214 kr) och Aristocat Boko (1.938.809 kr).

En del dramatik utspelades också efter att Boycott gått underklubban. Då hästen leddes ut från auktionslokalen blev han rädd för något, träffade axeln på Christer Larsson, som ledde hästen, med ett framben och sprang in en kamera som stod placerad utanför lokalen. Trots allt gick det bra med hästen, medan Christer Larsson fick uppsöka sjukhus. Det visade sig att Larsson fått en fraktur på nyckelbenet.

Ytterligare fyra ettåringar kostade 500 000 kronor eller mer på årets Elitauktion. 600.000 kronor betalade Flaata Stable Aps i Danmark för tävlingsrätten i stoet Best Regards (e. Muscle Hill). Detta var mamma Sincerely Yours första avkomma medan hennes mormor i sin tur är Emilie Cas El som är syster med Conway Hall, Angus Hall, Amour Hall, Andover Hall och Adams Hall.
Lutfi Kolgjini AB ropade in Bold Eagle-sonen Dominic Wibb för 530.000 kronor.
500.000 kronor köpte Henna Salonen Invest AB Broadway Hall-dottern Josse Boko för medan Knutsson Trotting betalade lika mycket för Muscle Hill-dottern M.T.OpusOne.

Totalt såldes 74 hästar till ett medelpris av 192.703 kronor, vilket är en är en minskning på sex procent mot året innan (205.806 kr). Medianpriset blev 135.000 kronor jämfört med 170.000 kronor 2016 som ger en nedgång med 21 procent.
Av de elva dyraste stona var sju ston. Medelpriset för stona ökade från förra årets 164.000 kronor till 189.412 kronor i år, alltså en ökning med 15 procent.
 

Hästar som kostade 400.000 kronor eller mer:
Boycott hingst e. Maharajah-Big Blue Kitten 800.000 kr, Fredrik Jireteg, Västerås.
Best Regards sto e. Muscle Hill-Sincerely Yours 600.000 kr, Flaata Stable Aps, Danmark.
Dominic Wibb hingst e. Bold Eagle-Spicy Chocolate 530.000 kr, Lutfi Kolgjini AB.
Josse Boko sto e. Broadway Hall-Aretha Boko 500.000 kr, Henna Salonen Invest AB.
M.T.OpusOne sto e. Muscle Hill-Inside Broline 500.000 kr, Knutsson Trotting

Strong Heartbeat hingst e. Maharajah-Jacarande 440.000 kr, Jörgen Westholm.
Escape Rain sto e. Muscle Hill-Alexia Ås 420.000 kr, Stall Courant AB.
Triptyquesque sto e. Ready Cash-Peignoir 420.000 kr, Björn Goop.
Be My Love sto e. Zola Boko-Raring To Go 410.000 kr, Flaata Stable Aps, Danmark.
Down Town Girl sto e. Donato Hanover-Olivia Lavec 400.000 kr, Henna Salonen.
Valter Trot hingst e. Googoo Gaagaa-Still On Broadway 400.000 kr, Niklas Ek.

Klicka här för att komma till ASVT:s hemsida och se priser på samtliga hästar på Elitauktionen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.