Sveriges ledande travtidning
ANNONS

E3-kungen laddad för final

Foto: Micke Gustafsson/TR Bild
Svante Båth har fyra E3-finalister till start på lördag. Foto: Micke Gustafsson/TR Bild

Global Withdrawl, Global Welcome och Attraversiamo. Svante Båth dominerade hingstarna och valackernas E3-uttagningar med hela tre försöksvinnare. Solvallatränaren kvalade dessutom in stoet No Matter och har det minst sagt väl förspänt inför lördagens finaler på Färjestad.

Publicerad:

Väl förspänt, ja, men fjolåret var faktiskt ännu vassare. Åtminstone i numerär mening. Då hade Svante Båth fem hästar i final, däribland segraren Coin Perdu som vann närmast före stallkamraten Van Kronos. – Ja, det går utför, konstaterar Båth och skrattar.

Skämt åsido: Hur lyckas man få fram två sådana kullar i följd?
– Genom hårt jobb. Av mig och framför allt av hästskötarna. Sedan är den springande punkten naturligtvis mina kunder som vill köpa in hästar till mig. Det är ju ett måste för att jag ska lyckas.

"Gjorde förändringar som var negativa"

Början av 2000-talet var även den en storhetstid för Svante Båth i E3-sammanhang. Då vann han just den långa hingstklassen tre gånger på fyra år och den korta vid fyra tillfällen. Därefter var framgångarna dock mer sparsamma. Med Båth-mått mätt alltså.
– Ja, det gick väldigt bra för mig direkt på E3, men sedan kom en liten svacka som jag får banna mig själv för. Det ryktades lite grann om att hästarna inte utvecklades som äldre och jag började att tänka och gjorde lite förändringar som var negativa, säger Svante Båth och fortsätter:
– Det jag kan konstatera nu är att jag kör in väldigt fina pengar på väldigt många hästar. Alla kanske inte bär pengarna när de bli äldre, men årgångsloppen kittlar för mina kunder. Sedan är inte det frågan om att vi ska stressa fram något.

"Så mycket pengar som möjligt sett till potentialen"

Dina tre finalister har matchats på olika sätt i år. Global Withdrawl har hunnit med sju lopp, medan Global Welcome och Attraversiamo bara gjort tre starter vardera.
– Man får välja sina strider. Det är en stor förmån att ha hästägare som lyssnar och accepterar det. Alla har inte en kriterievinnare och då får man matcha lite annorlunda. Med Withdrawl gick vi in för att tävla under vintern och nu har han tjänat i stort sett samma pengar som de andra två, säger Svante Båth och fortsätter:
– Hade ägarna velat att jag skulle matcha annorlunda hade vi aldrig kört in pengarna i år. Det kan jag lova trots  han är precis som vilken idrottsman som helst. De som har hygglig talang, men rätt inställning brukar jobba sig in i finrummet även om de får ta köksvägen medan de andra går in genom den stora entrén. Oavsett vilket är 1,4 miljoner kronor hemma på mindre än en säsong och det är sådant som är mitt jobb. Jag ska köra in så mycket pengar som möjligt sett till potentialen.

Stor respekt för Lugauer

Och nu kommer Global Withdrawl med bäst form i trion?
– Ja, kanske det faktiskt.  Det ska bli väldigt intressant på lördag. Jag tänker inte försöka sära på dem, men vet att jag har tre väldigt bra hästar. Samtidigt har jag stor respekt för konkurrenterna, framför allt för Conrad Lugauer som aldrig vunnit tidigare. Vissa klagar på att hans häst inte travade riktigt i försöket, men vänd på steken: det är ju hyggligt att vinna när det inte flyter.

Du kvalade också in No Matter till stofinalen, men annars har du inte haft samma framgångar på stosidan.
– Jag tror egentligen inte att jag har lyckats sämre med stona. Inte generellt sett. Men från början gick det gick bra för mina hingstar och då fick jag det märket. Det är samma sak – fast tvärtom – för Roger Walmann. Jag tror inte att han är sämre på hingstar, men får du ett rykte får du också ett stor andel av det könet i träning. Roger får säkert fler märrar än hingstar medan jag får det motsatta. Procentuellt tror jag dock inte att det är några större skillnader på resultaten.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.