Sveriges ledande travtidning
ANNONS

E3-vinnare blir skolhäst

Foto: Rolling Stones i sin glans dagar som treåring.
Foto: Rolling Stones i sin glans dagar som treåring.

Travskolan Wången får ett prominent fyrbent tillskott i stallet. E3-vinnaren Rolling Stones!

Publicerad:

Det berättar Rolling Stones ägare Travkompaniet i ett nyhetsbrev.

Rolling Stones (e. Viking Kronos - Hot Pants) började som treåring sin karriär som en kullkung med åtta raka segrar i Stefan Hultmans träning. I den femte vann han Treåringseliten Elitloppshelgen på 1.12,7a/1.609 meter och i den sjunde vann han som 18 för 10-favorit E3-finalen på 1.13,8a/2.140 meter. Men segern i korta E3-försöket, spelad till 10 för 10 (!) skulle komma att bli den sista.

I finalen galopperade Rolling Stones som 15 för 10-favorit i första kurvan och därefter fungerade Rolling Stones ”aldrig mer”. Det hästen gjorde första halvåret räckte dock för att bli rankad tvåa i kullen i Travrondens Vinternummer, bakom Kriteriesegraren Rokkakudo.

Nu är Rolling Stones fem år och det har alltså bestämts att han ska bli skolhäst. Han startade senast på Solvalla den 4 november och var då hopplöst sist på 1.15,0a. Vinnaren Order By Keeper travade 1.12,7.

Rolling Stones har genomgått upprepade halsoperationer de senaste två åren och nu har det dessutom visat sig att han lider av överträningssymptom, det som heter polycetemi. Vilket betyder att hästen bildar för mycket röda blodkroppar som hindrar syreupptagningen, och även mjölksyrebortförseln, i vävnaderna. Det drabbar oftast hingstar och anses bero på stressrelaterade faktorer.

Rolling Stones är visad för avelsvärderingsnämnden och fick omdömet högt förväntat avelsvärde (77 poäng). Det visade sig dock att hingsten har dålig spermakvalitet så att en avelskarriär hemma på Menhammar inte är aktuell.

Så istället får nu Rolling Stones bli skolhäst på Wången. Om hingsten då också ska kastreras framgår inte. Sammanlagt gjorde Rolling Stones 14 starter, tog åtta segrar, nådde rekordet 1.12,4am och tjänade 1.442.000 kronor.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.