Sveriges ledande travtidning
ANNONS

E3-vinnare till avel

Foto: ALN
Amaru Boko tvingas avsluta tävlingskarriären, men blir nu istället avelshingst. Foto: ALN

Fyrfaldige miljonären och E3-vinnaren, Amaru Boko, avslutar nu tävlingskarriären för att istället stallas upp som avelshingst på Alebäcks Stuteri.

Publicerad:

Numera tioårige Amaru Boko (e. Coktail Jet-Sue Boko e. Yankee Glide) var en årgångstopp redan som treåring och segrade i fem av sju starter, där fullträffen i den långa E3-finalen förstås var höjdpunkten. Hästen blev sedan borta i nästan ett år från tävlingsbanan på grund av skada. Han kom dock tillbaka starkt och slutade trea i Sprintermästaren och fyra i Derbyt. Hästen kvalade även in till finalen i Europaderbyt (oplacerad) och vann ett guldlopp. Något unikt för en fyraåring.

Amaru Boko fortsatte som femåring med att vara tvåa i Sundsvall Open Trot. Efter en skadefylld sexårssäsong flyttades sedan hästen från Timo Nurmos till Robert Bergh. Där vann han bland annat tre raka guldlopp i januari-februari 2014, men sedan dess har hästen bara startat sporadiskt. Han vann dock samtliga tre starter i Berghs regi förra året, men har inte startat sedan 2 juli. Och nu verkar det vara färdigtävlat. Hästen kom för rehabilitering till Bergsåkerstränaren Martin P Djuse i slutet av augusti, men nu har Martin kastat in handduken.
– Det var en led som behandlades och det blev sedan problem med den. Jag har därför svårt att se att hästen ska kunna komma tillbaka till tävlingsbanan igen. Han lämnar mig inom tio dagar och ska istället stallas upp som avelshingst på Alebäcks Stuteri, berättar Martin.

Amaru Boko tjuvstartade avelskarriären redan förra året.
– Jag han betäckte ett tiotal ston med fryst sperma. Segrarna kom lite för sent för att det skulle bli rätta trycket från stoägarna, berättar Peter Björnsson på Alebäcks Stuteri.

Vilka förhoppningar kan man ha på Amaru Boko som avelshingst?
– Vi har stora förväntningar och tycker absolut att han är värd en rejäl chans. Sedan kan man inte ha någon målsättning om 150 ston och så, det är ju inte realistiskt.

Amaru Boko avslutar tävlingskarriären med 20 segrar och 4.370.093 kronor på kontot. Han står till tjänst för en levande fölavgift på 25.000 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.