Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter dopingavstängning: "Känt näringstillskott"

"Innedrogen" i Australien sedan ett par år tillbaka, kobolt, har nått Europa.
Förutom Fabrice Souloy har flertalet andra aktiva inom hästsporten åkt fast.
Senast i raden att få sin dom är far och son McConville, Stephen och Michael.

Publicerad:

Engelsk hästsport har varit med om sitt första koboltfall. Galopptränare Stephen McConville skulle ha startat sin Anseanachai Cliste i ett lopp under Cheltenhamfestivalen under mars månad, men sedan funktionärer hittat blodiga sylar i dennes väska inför loppet, ströks Anseanachai Cliste till den tilltänkta starten.
Dopingprov togs på hästen och det indikerade positivt för kobolt. Nu har domen kommit. British Horseracing Authority yrkade på fyra års avstängning för Stephen McConville och fem års avstängning för ägare och jockey Michael McConville. Domen blev något mildare, det slutade med tre års avstängning vardera.
– Vi ber om ursäkt för det som skett, det berodde på vår kunskapsbrist. Det är hur som helst ingen ursäkt för vad som hände vid Cheltenham. Hästen gavs Hemo 15, vilket är ett vida använt näringstillskott, men att det innehöll kobolt var för oss okänt. Nu vill vi bara lägga detta bakom oss. Än en gång vill vi be om ursäkt för denna tråkiga händelse, berättar duon McConville i ett officiellt uttalande efter målet.

Över sju gånger gränsvärdet
Anseanachai Cliste hade 719 nanogram kobolt per milliliter urin i kroppen. Gränsvärdet ligger på 100 ng/ml urin i England, precis som i Norden.
Fabrice Souloys Un Mec d'Heripre hade 521 ng/ml urin i kroppen under Oslo Grand Prix 2016, att jämföra med exempelvis Stefan Melanders Nuncio som hade 1,22 nanogram kobolt per milliliter urin under samma lopp.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.