Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter otäcka olyckan: Niskanen ska tävla igen

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Jarmo Niskanen. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

I december låg han på sjukhus efter en otäck olycka.
På måndag kör Jarmo Niskanen lopp igen.
– Sen får man väl se om man blir för feg, då får man omvärdera det i så fall, säger Niskanen.

Publicerad:

I samband med den hemska olyckan 17 december var Jarmo Niskanen medvetslös på banan en kort stund. Sedan väntade en tid på sjukhus och efter det har han varit sjukskriven i drygt en månad med frakturer på flera revben.
På måndag har han satt upp sig själv som kusk bakom Ellygrace i Prix des Charentes för femåriga ston.
– Jag var sjukskriven fram till i lördags. Sedan har jag känt mig för och provat att köra i träning. Det känns bättre och bättre och ibland känns det till och med bättre när jag kör häst än när jag inte gör det. Nu startar jag med en häst som inte pullar någonting i loppen, så det kommer inte vara något problem, säger Niskanen. 
Hur känns det mentalt att tävla igen?
– Jag får väl se lite. Jag var ute och värmde på Vincennes i helgen, men det blir annat när det blir lopp. Nu är det bilstart på Vincennes och jag har en häst som startar utan någon direkt vinstchans, så jag kan köra lugnt. Det är ett lagom lopp att starta med.
Hade du någon tanke på att aldrig köra lopp igen?
– Det var aldrig någon ifrågasättning från mig. Sen får man väl se om man blir för feg, då får man omvärdera det i så fall.
Är du nervös?
– Nej, det är jag inte.

Tillbaka från avstängning

Det är inte bara Niskanen som gör comeback på måndag utan också hästen han ska köra. Ellygrace var en av två Niskanen-hästar som fastnade i ett dopingprov i höstas, något som tidningen Sulkyport har skrivit om tidigare. 
– Ingen av hästarna som testades positivt var behandlade. Jag hade en annan häst i stallet som var behandlad med det medlet och han hade rest i samma transport. Det gjordes tester och det visade sig att det fanns spår av det här medlet både i transporten och i boxen som den hästen hade stått i. Det var otur, för hästarna var i full form när det här hände.
Efter böter och en avstängning får alltså Ellygrace starta igen.

För stallets stjärna Earl Simon ligger nästa start också inom räckhåll. Senast blev det en tredjeplats i Criterium Continental 23 december.
– Han såg slagen ut på upploppet, men var ändå nära andraplatsen – han var jättebra. Den 17:e ska han starta på Vincennes, sen blir det ytterligare ett lopp.
Därefter väntar avelsarbete fram till mitten av juli.
– Då kommer han att få göra ett par starter innan femårskriteriet som är i början av september. Efter det blir det att sikta på ett nytt vintermeeting.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.