Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter skadorna – Hedberg på gång igen

Foto: Hanold/ALN
Foto: Hanold/ALN

Ifjol hade Pär Hedberg ett rekordår då Jetta och Evelina Palema tog för sig fint i årgångsloppen, men i år har det gått lite trögare. 
På lördag kan det bli två V75-segrar då stallet selar ut Aron Palema och Diva Deo, två hästar med spännande framtid framför sig. 
– Det känns i alla fall så, berättar Pär Hedberg.

Publicerad:

Förra året slog Pär Hedbergs stall rekord med över 3,5 miljoner kronor inkört efter Jetta Palemas andraplats i Drottning Silvias Pokal och Evelina Palemas tredjeplats i Derbystoet. I år har stallet sprungit in under hälften av de summorna, men det finns en del förklaringar.
– Det har varit en del småkrångel och har inte fungerat fullt ut. De som har startat har gått bra, men det har blivit för få starter. Dessutom såldes  det bort en del starthästar förra hösten så vi har inte haft lika många starthästar heller i år, vilket är en del av förklaringen, berättar Pär Hedberg. 

Evelina Palema har klarat omställningen bra till femåringssäsongen, medan Jetta inte har kommit till sin rätta på tävlingsbanan.
– Evelina har tagit klivet och kommer duga bra i stoeliten. Jetta har haft en del krångel och inte varit frisk. Vi får starta på lite och ta ställning om hon ska bli fölsto eller inte till våren. Hon har stort värde som det också. 
Återväxten i stallet ser spännande ut och framför allt är det två hästar, som fått årets säsong för­störd av halsproblem, som nu ser ut att vara rejält på gång och som kommer att klättra snabbt i klasserna. Båda startar på V75 på lördag och ser på förhand ut att kunna blanda sig i segerstriden. 

Först ut är fyraårige Aron Palema (V75-1) som bara har gjort två starter i år efter att varit borta i tio månader. Efter en andraplats i comebacken vann han Ungdoms-SM tillsammans med Oskar Kylin-Blom i förkrossande stil på 1.12,9a/2 140 meter efter tuff resa. 
– Tanken var att han skulle starta i början av året, men han var dålig i halsen och sen har det varit halsbekymmer till och från, men inte några större skador. Han har tränat i några omgångar, men sen har det strulat igen. I juli trodde vi att vi skulle börja starta igen, men då fick vi ett bakslag och vi fick backa igen och börjar om på nytt. Det har varit väldigt frustrerande när jag vet att jag har en väldigt kapabel häst.
Aron Palema ska återigen tävla barfota runt om. Det har hästen gjort tre gånger tidigare och det har slutat med seger varje gång. 
– Det är klart att det är ett litet plus, men han har gjort bra lopp med skor också. Hästen har ett högt steg och går på sig lite på armbågarna om han måste ha lite vikt på hovarna, men barfota löper han ut mycket bättre. Aron är en häst som går hela vägen in i mål. Det ser aldrig ut som någon riktig vinnare, men han vet var linjen är och är en riktig kämpe. Jag tror att han har mycket att hämta framöver. 

Amerikanskan Diva Deo (V75-2) har vunnit sju av elva starter i karriären, men som utlandsfödd har hon inte haft så många lopp att starta i. Även Diva Deo har haft problem med halsen under sommaren och missade ett halvårs tävlande.
– Hon började låta ur halsen och vi kollade upp henne ordentligt. Det krävdes en halsoperation och hon blev borta länge. Inför comebacken hade hon tränat mycket och infriade förväntningarna när hon gick undan lätt. 

Efter att ha inlett karriären med två andraplatser är Diva Deo oplacerad felfri efter de starterna. 
– Det kändes redan i kvalet att det var något extra i henne. Diva Deo har gjort allt rätt och vunnit både bakifrån och i ledningen och verkligen visat att hon duger från alla positioner. 

På lördag startar hon i ett lärlingslopp på V75 med Linus Svensson i sulkyn. Han känner hästen väl då han jobbar hos Pär Hedberg och dessutom har vunnit lopp med henne tidigare. 
– Uppgiften ser bra ut med bra spår och de hårdare hästarna har sämre spår också. Linus får prova rejält från start och sedan får vi se om hon kan komma till ledningen eller inte. I lärlingslopp kan allt hända, men planen är att komma till spets i alla fall. 

Till den här starten kommer det bli en intressant utrustningsändring, berättar Pär. 
– Vi testade rycktussar i måndagsjobbet och det fungerade bra så vi kommer prova det på lördag. 

Pär tror att han har två bra chanser på lördag, men håller en häst lite framför den andra. 
– Diva känns lite hetare med tanke på läget, men det är två bra chanser i alla fall, avslutar Pär Hedberg.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.