Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ekonomisk missräkning för Solvalla: "Elitloppet kostade mer än väntat"

Foto: null
Jörgen Forsberg, nytillträdd vd på Solvalla.

Solvalla gör ett svagt 2017.
I ett pressmeddelande offentliggjörs siffrorna som visar att banan gör ett resultat på tio miljoner back och ett rörelseresultat på 1,4 miljoner back. Flera miljoner sämre än prognos.
– Flera kostnader har dragit i väg och det finns även misstag med själva budgeten, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

Publicerad:

Under onsdagskvällen höll Stockholms Travsällskap ett extrainkallat möte där en ekonomisk prognons för 2017 presenterades. Siffrorna var ordentligt röda, bland annat beroende på en banomläggning som blivit mycket dyrare än beräknat, enligt Sulkysport.

"Elitloppet kostade mer än förväntat"

Vad beror minussiffrorna på?
– Elitloppet kostade mer än förväntat. Man missbedömde möjligheten att få in extrapersonal till Elitloppet och man fick då gå till bemanningsföretag för att säkerhetssälla att personal fanns och den kostnaden drog i väg. Det var samtidigt det första Elitloppet för restaurangen i egen regi, så som organisation tror jag att vi har lärt oss mycket av fjolåret. 
– Även flygplanet blev dyrare av flera olika aspekter, bland annat på grund av valutakurs som gick upp. Sedan är det även en del personalkostnader, så som entledigande av vd, säger nytillträdde vd:n Jörgen Forsberg.

Illa skött budgetplanering

På onsdagens möte framgick det att banomläggningen stuckit i väg ekonomiskt.
– Ja, det är så det ser ut. Vi har en siffra där som är ganska mycket högre än den budgeterade, men det påverkar inte resultatet för 2017 så mycket.
Eftersom ni skriver av det på flera år?
– Ja, stora delar av det. Det handlar om cirka en miljon i kostnader kring den som inte skulle ha tagits i år. 
Det finns även misstag som skett med budgeten menar Forsberg.
– Det har varit svårt att få budgeten i balans av den anledningen, så är det.

"Mer intressant"

I pressmeddelandet väljer ni att fokusera på rörelseresultatet och inte "sista raden" – varför?
– För att få en bild över hur ett bolag gått under ett år är det mer intressant. Där ingår inte tidigare kostnader så som avskrivningar, räntor, upplåningskostnader vilket är kostnader som alltså följt med sedan tidigare
– Givetvis ska vi vara transparenta med våra medlemmar och även i pressmeddelandet, men pratar men i en bredare mening så är rörelseresultatet i 99 fall av 100 en mer relevant mätmetod.

"Har inget annat val än att göra det bättre"

Hur är det för dig att komma in som ny vd och började med något sådant här?
– Jag var ganska införstådd med det här och har hamnat i liknande lägen tidigare. Dock i en annan miljö, det är inte varje gång resultaten nagelfars i pressen. Jag har inget annat val än att göra det bättre och stora delar av kostnaderna som sprungit i väg 2017 är av engångskaraktär skulle jag säga.

"Det är skitsnack"

I samband med att Solvalla skiftade vd i somras hade Travronden uppgifter om att ekonomisk misskötsel var grunden till vd-bytet. 
– Nej, det där är skitsnack. I Sverige är det så, skiftar man en vd tror folk att det är något speciellt. Mats har gjort ett jättebra jobb, många positiva saker för Solvalla så som nyheten med startbilen, servicecenter. Vi byter vd nu för att toppa laget, sade ordföranden i Stockholms Travsällskap Lennart Jacobsson då. 
– Misskötsel är en tolkningsfråga, det i princip indikerar att det finns oegentligheter och det var därför jag reagerade som jag gjorde. Och jag vill betona att det inte finns några som helst oegentligheter. För oss är det ju såhär att förstahandsinformation ska gå till medlemmmarna och det var det som skedde genom vårt möte i onsdags, säger Lennart Jacobsson nu.

FAKTA

Prognos Solvallas ekonomi 2017

Rörelseresultat: -1,4 miljoner kronor (+2,7 miljoner 2016)
Årets resultat: -10 miljoner kronor (-3,9 miljoner 2016)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.