Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elitloppshästens hemliga test – tidigt i morse

I största hemlighet gjordes tidigt i morse ett viktigt test. Elitloppshästen fick jogga fem varv bakom Solvallas startbil. Tv-klipp inne i artikeln.

Publicerad:
Foto: MICKE GUSTAFSSON/TR BILD
Makethemark var inte helt bekväm med Solvallas startbil de första varven, men det blev sedan klart bättre när farten ökade och Petri Salmela var nöjd med dagens test. Foto: MICKE GUSTAFSSON/TR BILD

Vid 08.00 pågick en del banarbeten på Solvalla. Men kort senare lämnade både lastbil och traktorer banovalen. Istället rullade startbilen in och en av söndagens elitloppshästar tog plats ensam i andraspår – Makethemark. Varför då kan man undra?

– Ulf Ohlsson är den som känner Makethemark allra bäst i tävlingssituatioiner och på hans inrådan valde vi att åka in till Solvalla i dag trots att det inte var någon planerad träningsdag, förklarar Petri Salmela och fortsätter:

– Startbilsvingen slog emot Makethemark från innerspåret på Romme i årsdebuten och det måste ha varit detta som hästen kom ihåg senast på Charlottenlund när han blev rädd för vingen och tvärbromsade. Så det kändes rätt att åka in till Solvalla i dag och testa bilen igen.

Salmela körde fem varv bakom bilen, varav de två sista varven gick i lite snabbare fart.

– Makethemark är speciell av sig och det kändes under de inledande varven att han var spänd och inte riktigt ville gå upp bakom vingen. Nästan lite som en tvååring som är ute bakom bilen för första gången. Sedan blev det klart bättre när farten ökade till runt 1.30. Sammantaget var det här rätt beslut och Solvalla ställde upp på ett väldigt bra sätt.

Elitloppsgeneralen Anders Malmrot följde Makethemarks test från stallbackssidan. Det var lite stök att få bort alla maskiner från banan.

– Vi försöker göra vårt bästa i sådana här situationer.

• Är det några fler elitloppstränare som frågat om liknande arrangemang?
– Nej, det här är det enda hittills.

Petri Salmela såg nöjd ut när Makethemark lastades på hästtransporten för hemfärd till Söderby Gård igen.
– Nu tror jag inte det ska vara några bekymmer på söndag. Från spår ett håller det inte att tappa 1,5 längd extra från start i ett elitloppsförsök, då är det kört. Men förhoppningsvis fungerar Makethemark som vanligt igen efter detta test.

• Hur ser förberedelserna ut under resten av veckan?
– Skötaren Anne Raatikainen kör ett lite skapare jobb med honom under fredagen och sedan blir det bara lite lätt skritt dagen före. Jag själv är kvar här under hela veckan. Jag känner mig rätt så lugn, även om det pirrar till ibland. I natt blev sömnen exempelvis inte den bästa. Meningen var att jag skulle sova till 06.00, men jag vaknade redan 03.00 och sedan 05.00. Därefter var det ingen mening att försöka somna om igen.

Lite nervositet måste förstås även en rutinerad tränare som Petri Salmela känna. Det är trots allt hans allra första elitloppsstart!

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.