Sveriges ledande travtidning
ANNONS

EM-drottningen mot VM på Yonkers?

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Uza Josselyn i solnedgången på Solvalla efter triumfen i EM för ston före Bahia Quesnot och Gina Schermer. Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Uza Josselyn bjöd på en läcker uppvisning i EM för ston under onsdagskvällen. Till nästa uppgift funderar kretsen kring hästen på två olika lopp – och senare i höst kan det bli VM på Yonkers.

Publicerad:

Åttaåriga Uza Josselyn (e. Love You) har tillhört världseliten i ett par år, men frågan är om hon någonsin varit i bättre slag. Efter två fruktlösa försök i Elitloppet 2018 och 2019, blev det tredje gången gillt för åttaåringen på Solvalla under onsdagskvällen i EM för ston. Och på vilket sätt sedan. Uza Josselyn bjöd på kvällens kanske svettigaste prestation när hon dundrade runt på nya löpningsrekordet 1.10,5a/2140 meter.
– Hon går 1.10 över medeldistans och med tuff öppning. Jag tror inte att det är något annat sto i världen som gör det. Hon var enastående bra, sa Erik Adielsson efteråt på stallbacken och tillade:
– Jag var lite orolig över att det gått för fort. Hästen var lite för aggressiv hela vägen. Jag hade inte gett slaget förlorat, men det är klart att jag var ödmjuk varvet kvar.

Segern var värd 900.000 kronor och var Uza Josselyns andra storloppstriumf på svensk mark under sommaren, den första kom som bekant i Årjängs Stora Sprinterlopp på 1.09,3a/1609 meter. René Aebischers sto har visat att hon klarar alla distanser och kan hävda sig mot de allra bästa – och nu står kretsen kring hästen inför angenäma problem med matchningen.
– Vi är i valet och kvalet och kommer nog att bestämma oss under torsdagen. Hon har fått två tuffa lopp nu. Det finns lopp i Sundsvall och det finns lopp på Vincennes, säger Adielsson och syftar på UET Trotting Masters-finalen den 9 september över 2700 meter.

Och senare i höst kan det bli än större utmaningar för Uza Josselyn.
– Jag är lite inne på att prova henne i VM-loppet på Yonkers i oktober, men jag vill diskutera med René och Barbara innan vi bestämmer vad det blir.

VM-loppet, International Trot, avgörs på Yonkers den 12 oktober och de som hittills blivit inbjudna är titelförsvararen Cruzado dela Noche, fjolårets Hambletonian-vinnare Atlanta och årets Elitloppssegrare Dijon. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.