Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Emilia Leo vill se nya regler för amatörtränare

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Emilia Leo. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Fyra V75-segrar och över tre miljoner inkörda kronor hittills i år. Allt borde vara frid och fröjd hos stjärnskottet Emilia Leo, men ett krångligt licenssystem sätter stopp för hennes utveckling.

Publicerad:

– Jag har inga ekonomiska möjligheter att bli proffstränare nu. Som amatör borde jag däremot få möjlighet att träna några hästar under en övergångsperiod innan jag förhoppningsvis blir proffs. Men det får jag inte, säger en besviken Emilia Leo.

Svensk Travsports licenssystem är invecklat. Det finns åtta olika licenser. Dessutom flera olika kategorier för att få köra lopp och en mängd körlicenser.

"Ingen optimal lösning"

26-åriga Emilia Leo är för tillfället anställd som lärling hos Oskar Kylin Blom. Leo har två hästar på egen träningslista, men kravet är att hon står som delägare.

Som amatör med B-licens får man träna obegränsat antal helägda hästar, samt max fem delägda. Men ingen häst som ägs av en annan person.
– Det är ingen optimal lösning. Jag skulle vilja stå för hästarna som amatörtränare och även kunna träna ytterligare några hästar. Med sju-åtta hästar i stallet skulle det fungera. Om det sedan går bra och jag får fler hästägare och fler hästar i träning så blir det lättare att sedan bli proffs, säger Leo.

Får medhåll av Hansen och Sidbäck

Danneroamatören Brage Hansen håller med. Hansen var en av 25 som gick den förberedande proffstränarkursen förra veckan.
– Det är jättetufft att dra igång eget. Nu är jag hovslagare och utan den inkomsten skulle jag inte klara mig. Man borde få möjligheten att träna andras hästar som amatör. Nu finns det flera olika varianter att försöka kringgå regelverket och det känns inte bra för någon, säger Hansen.

Jessika Sidbäck, med amatörlicens på Bergsåker, gick också den förberedande proffskursen som hölls i Stockholm.
– Inom alla branscher är det fri företagsamhet, men inte inom travet. Där är proffsen i en skyddad verksamhet. Jag tycker absolut att man borde underlätta för amatörerna. Travsporten har tappat flera tusen amatörer på kort tid, säger Jessika Sidbäck.

Utredning pågår

Svensk Travsport har sedan drygt ett år tillbaka en pågående licensutredning.
– Steget från lärling eller amatör till att bli proffs kan vara svårt. Det krävs mycket för att starta upp ett eget proffsstall och jag förstår problemet. Men vi har ett förslag i utredningen om att man som amatör ska få träna upp till fem hästar, säger Mats Norberg, styrelseledamot i ST och som sitter med i licensutredningen.

Leo välkomnar förslaget, men det lär dröja innan hon får ta del av beslutet. ST har nämligen lagt utredningen på is i år och den är inte klar förrän nästa år. Förhoppningen är att den kommer att gälla från 2020.
– Vi har helt enkelt inte resurser eftersom delningen med ATG tar all vår tid, säger Norberg.
 

FAKTA

Fakta: Licenser

Det finns en mängd olika licenser för att träna och köra häst. Alldeles för många kan man tycka. ST inledde en översyn av licenssystemet för ett och ett halvt år sedan, men beräknas inte vara klara förrän 2020.  

A-licens: Träning och/eller körning av travhästar skall vara din huvudsakliga yrkesverksamhet. Det är Svensk Travsport som beviljar A-licenserna.

B-licens: Det finns två typer av B-licens. En B1-licens betyder att du får träna och köra ett obegränsat antal hästar som helt ägs/leasas och företräds av dig eller nära anhörig. Du får dessutom ha högst fem delägda hästar. Med en B3-licens har du samma förutsättningar som B1, dock utan körbehörighet i lopp.

C-licens: En körlicens för lärlingar som arbetar med hästar hos en person med A- eller B-licens och som under föregående år har kört 151-300 lopp.

D-licens: En körlicens för amatörer. Har du en D-licens har du dock ingen rättighet att träna hästar.

E-licens: En körlicens för lärlingar som arbetar med hästar hos person med A- eller B-licens och som under föregående år kört mindre än 150 lopp.

F-licens: En körlicens för ungdomar i åldern 16-20 år.

G-licens: En körlicens för lärlingar som arbetar med hästar hos person med A- eller B-licens och som under föregående år kört 301 lopp eller fler. G-licensinnehavare får ej delta i lärlingslopp.

Montélicens: Ett komplement till alla licenstyper som medför rätten att rida i tävling.

Källa: Svensk Travsport

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.