Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Empress Brodda vann på 1.10-tid

Ikväll kördes uttagningsloppen till Stosprintern i Halmstad. Det avgjordes i fyra kval där de två bästa i varje försök plus de två högst seedade treorna fick en plats i finalen. Den avgörs lördagen 4 juli på Halmstad med 564.576 kronor i förstapris och mest imponerade Empress Brodda som vann på nytt banrekord, till synes åkandes.

Publicerad:

Försök 1
Det första försöket gick enligt planen för favoritspelarna. Roger Walmanns Deepdish övertog ledningen in i första sväng tillsammans med Tino Ärling. Sedan höll amerikanskan ett bra tempo i ledningen, men i sista sväng blev hon hårt utmanad av Candy Store, men då sträckte hon bara på sig och vann med en säker längd. Segertiden skrevs till 1.11,8a/1.609 meter, vilket var en tangering av Oyster Kronos banrekord för utländska fyraåriga ston. Även trean Fabrica Pellini fick en plats i finalen då hon trots att hon var rankad så lågt som 29:a av de 36 försökshästarna var näst högst rankade trean i de fyra försöken.

– Det är som att sitta bakom en liten Formel 1. Det känns som att hon bara joggar och det känns som att det finns hur mycket fart som helst i benen. När Ludde visslade sträckte hon bara på sig och det är bra att ha med honom i loppet. Hästen gick i mål med mycket krafter kvar, sa Tino Ärling efter loppet.

Försök 2
I det andra försöket fick vi se ett stort favoritfall. Ruby Trap var seedad etta av alla stona i uttagningarna efter segern i Drottning Silvias Pokal, men var bara trög från andra utvändigt och var aldrig med i striden om de två direktplatserna. De gick istället till Empress Brodda som såg lysande ut i ledningen och vann mycket enkelt på nya banrekordet för fyraåriga ston, 1.10,9a/1.609 meter. Erik Adielsson satt upp bakom Christoffer Erikssons häst då han själv var avstängd. Diamond River följde med till andraplatsen från rygg på ledaren.

– Det är en fin löpare som gör väldigt enkelt. Det det är ingen häst man vill bråka med och köra 1.14,5 första varvet. Jag visste vilka hästar jag mötte och jag ville inte ha Johnny över mig tidigt och därför körde jag på, sa Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Försök 3
Deepdish tangering av banrekordet för utländska fyraåriga ston kom inte att stå sig länge. Reijo Liljendahls Heaven’s Door fick en perfekt resa av Ulf Ohlsson i andra utvändigt och kunde vänta med att sätta in attacken till sista bortre långsidan. Hon kopplade enkelt ett grepp på dödenstravade Stirling Cheer, som höll starkt till andraplatsen. Där bakom spurtade Stirling Cheers stallkamrat Faith Hill in till tredjeplatsen och då hon var rankad åtta på förhand var hon den högst rankade trean och fick en plats i finalen. Segertiden skrevs till 1,11,5a/1.609 meter.

– Nu börjar vi lära oss henne nu och det ska nog gå bra i framtiden. Jag ville inte vara med i någon spetsstrid då hon kan bli lite het och nu fick vi rygg. Hon började pulla lite 700-800 kvar och då valde jag att ge mig iväg. Det fanns lite sparat i mål också. Det har varit några imponerande vinnare, men jag hoppas hon ska kunna vara med i segerstriden i finalen också, sa Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.

Försök 4
Det sista försöket gick till Fabrice Souloys nyförvärv Spring Kronos, som avslutade mycket vasst från tredje utvändigt till en överlägsen seger sedan favoriten Coco de Vie galopperade 150 kvar som klar tvåa. Istället gick den andra finalplatsen till Coco de Vies stallkamrat First Visit som spurtade in som tvåa. Det gjorde att Stefan Melander fick tre med tre hästar i finalen, trots att den mycket betrodda trion Bella Beluga, Ruby Trap och Coco de Vie missade platser i finalen och att Digital Call blev utslagen som trea då hon var för lågt rankad. Även mycket betrodda Roses Glory galopperade bort sig i det här försöket. Segertiden blev den långsammaste i de fyra kvalen, 1.12,9a/1.609 meter.

– Jag körde henne för ett år sedan och har visat oerhört kapacitet. Hon avslutade bra och hade krafter kvar i mål, sa Björn Goop i vinnarcirkeln.

Stosprintern
Förstapris: 564.576 kronor
1.609 meter autostart

Häst – tränare – (lottningsordning)
1. Deepdish – Roger Walmann (1)
2. Heaven’s Door – Reijo Liljendahl (2)
3. Empress Brodda – Christoffer Eriksson (3)
4. Stirling Cheer – Stefan Melander (5)
5. Diamond River – Ola Samuelsson (7)
6. Candy Store – Lutfi Kolgjini (8)
7. Faith Hill – Stefan Melander (9)
8. Fabrica Pellini – Peter Untersteiner (10)
9. Spring Kronos – Fabrice Souloy (4)
10. First Visit – Stefan Melander (6)
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.