Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En av de största slutar

Foto: JEANNIE KARLSSON/TR BILD
Fredrik Solberg med sin storstjärna B.B.S.Sugarlight. Foto: JEANNIE KARLSSON/TR BILD

En av de bästa Norgetränade travhästarna genom tiderna har lagt tävlingsskorna på hyllan.

Publicerad:

Svenskfödde B.B.S.Sugarlight (e. Super Light) inledde sin karriär hos Tom Horpestad, men när tävlingskarriären satte igång i slutet av mars som treåring (2012) var det norske amatören Fredrik Solberg som skötte träningen. Det började med seger direkt, men B.B.S.Sugarlight var ändå en rätt vanlig häst fram till inledningen av femåringssäsongen. Då började han i Peter Untersteiners kuskhänder helt plötsligt rada upp segrarna, de flesta inom svenska V75. Hästen gick på drygt 14 månader från vinnare i klass I till seger i självaste Olympiatravet på nytt löpningsrekord. Då brast det för tränaren Fredrik Solberg.
– Ja! Han vann! Jag har Norges bästa häst. Sluta och svamla, jag har Norges bästa häst. Det är helt rått, sade han direkt i den svenska TV12-sändningen.

När Solberg för Trav Og Galopp-Nytt nu summerar B.B.S.Sugarlights fantastiska tävlingskarriär håller han segern i Oslo Grand Prix som nummer ett, men Olympiatravet kommer inte så långt efter.
– När Sugarlight vann Olympiatravet var han helt rå. Men den dagsformen hästen hade den dagen tror jag ingen i världen kunnat slagit honom. Det var helt enkelt en fantastisk insats. Vi har även startat två gånger i VM (femma och oplacerad) och i ett flertal större lopp runt om i Europa. De två vinsterna i Nederländernas största lopp, Prijs der Giganten håller jag också högt. Hela Sugarlights karriär har varit ett enda stort äventyr, säger Fredrik Solberg till TGN.

Vad händer då nu med B.B.S.Sugarlight?
– Han ska få njuta av pensionärslivet. Antingen hemma på gården hos min far eller hos några tjejer som brukar rida hästen. Sugarlight ska få det bra, det har han gjort sig förtjänt av.

Sammanlagt segrade B.B.S.Sugarlight 26 gånger och sprang in drygt 9,5 miljoner svenska kronor. Sista starten blev den inom V75 på Jägersro den 12 januari i år (oplacerad).

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.