Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En exotisk Elitloppshäst?

Foto: Thomas Blomqvist
Anders Malmrot har inte stängt dörren för en australisk häst till Elitloppet. Foto: Thomas Blomqvist

En häst från Australien i årets Elitlopp? Solvallas sportchef Anders Malmrot har pratat med kretsen kring rekordstoet håller dörren öppen.
– De är intresserade av att komma, men jag vilar ännu så länge på hanen.

Publicerad:

Åttaåriga stoet Maori Time (e. Pegasus Spur-Sundonna e. Sundon) slog till rejält i slutet av februari på den australiska banan Tabcorp Park i Menangle. Hon vann enkelt från ledningen för Todd Mc Carthy på 1.09,3aa/1609 meter. Det var en putsning av det australiska rekordet, alla kategorier i trav,  med en hel sekund. Det tidigare hade Flying Isa (e. Pegasus Spur). Maori Time är både ägd och uppfödd av Fredrick Crews samt tränad av Brent Lilley. Rekordsegern var hennes 24:e hittills i karriären och i pengar har hon kommit upp i 420.000 dollar.

I höstas vann Maori Time Aldebaran Park Bill Collins Trotters Sprint för tredje gången. Det har ingen klarat av tidigare. Elitloppshästen Pride Of Petite klarade hem två titlar på sin tid (1996 och 1998). Maori Time har också bland annat fyra grupp I-vinster. Frågan är om hästen nu också ska prova lyckan på svensk mark? I dag på twitter gick Fredrick Crews ut och berättade att han håller på med en del förberedelser för att kunna åka till Elitloppet med Maori Time. Solvallas Anders Malmrot betonar dock att inget är klart.
– Jag har pratat med folket kring hästen och vet om deras intresse. Det är dock en stor procedur att ta hit en häst från Australien. Till att börja med måste jag bedöma om hon är bra nog för att starta och sedan är inte heller resan någon lek. Det är många pusselbitar som måste falla på plats och Maori Time blir inte nästa häst som bjuds in till Elitloppet. Det är tufft i år och mycket händer framöver påsk och framåt.

Kan Solvalla hjälpa till ekonomiskt med resan?
– Budgeten är redan lagd och i princip måste de bekosta hela resan själv om de vill komma.

Vad säger du om hästen?
– Ingen har travat snabbare i Australien och hon är även vass ut bakom bilen, åtminstone i sitt hemland. Det skulle vara ett kul inslag i Elitloppet för att bredda travsporten, men jag väljer att avvakta.

När måste kretsen kring hästen få ett besked?
– Inom en månad bör de nog få ett svar för att kunna förbereda resan och allt runt omkring. Det krävs väl också att Maori Time kommer hit till Sverige tre-fyra veckor före Elitloppet för att kunna göra sig själv rättvisa.


Tidigare hästar från Australien/Nya Zeeland i Elitloppet:

2009: Sundons Gift, Chris Lang (oplacerad i försöket)

2007: A Touch Of Flair, Noel Daley (oplacerad i försöket)

2001: Lyell Creek, Timothy Butt (oplacerad i försöket)

1999: Special Force, David McGowan (oplacerad i försöket)

1996: Pride Of Petite (dotter till Petite Evander), Mark Purdon (fyra i försöket, oplacerad i finalen)

1978: Petite Evander, Eddie Dunnigan (oplacerad i försöket)

1977: Petite Evander, Eddie Dunnigan (oplacerad i försöket)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.