Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En fin femling från 1974

Foto: TR Bild
Stig H Johansson på Sandemar i augusti 1974. Foto: TR Bild

En travtränare som inte ens fyllt trettio. Fem hästar från hans stall inkvalade till Svenskt Travderby, och den stundande söndagen skulle kvintetten inte göra sin tränare besviken.

Publicerad:

Själv tog mannen från Näsviken hand om tömmarna bakom kriterievinnaren Grain. Till mångas förvåning måste sägas, då stallkamraten Gallini kom till derbyt med 14 raka segrar och förärades nävarna på Sten Helt. Kullbröderna från Stall Traviata slutade etta och två efter en minnesvärd duell. Övriga tre hästar från stallet var Dicken Kryss, Newseeker och Happy End.

Noterbart är att i det slagna fältet även fanns även en viss Duke Iran, en häst som i framtiden skulle komma att förknippas med Svensk Travsports blivande dominant och allra störste genom tiderna.

Hans derbyseger med Grain var värd 100.000 kronor. Historisk även på ett annat sätt då eftersom det var den knappa trettioåringens första seger på V65, den första av över tusen segrar på rikstoton. Stig H Johansson är namnet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.