Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En månad senare...

Foto: MIA TÖRNBERG
Fabrice Souloy. Foto: MIA TÖRNBERG

Det är nu en månad sedan bomben slog ner i Traveuropa. Fyra av franske travtränaren Fabrice Souloys hästar hade testats positivt för doping. På måndag kommer Skandinavisk dopingkommitté att börja diskutera yrkandet av ett lämpligt straff.

Publicerad:

Det var på en presskonferens i Oslo den 9 september som det norska och svenska travförbundet bekräftade nyheten. De hästar som testats positivt var Your Highness som vann Oslo Grand Prix, Un Mec d'Heripre som kom trea både i Elitloppet, Lionel som var sexa i Oslo Grand Prix och Timone EK vann ett mindre lopp på Bjerke samma dag under Oslo Grand Prix-dagen.

Dagen innan, den 8 september, hade bloggen ingvarssonopersson.se avslöjat nyheten som publicerades innan "dopingpolisen" anlänt till Souloys gård.
– Det var så klart olyckligt att nyheten läckte ut. Det var inte vida spritt, men det var ett samarbete i fler än ett land och onekligen var det någon för mycket som visste om det. Det är alltid ett problem när någon inte sköter jobbet som man tänkt att vi ska. Jag ska dock tillägga att det inte var något som störde utredningen. I övrigt är det inget jag kommenterar när det gäller den delen, säger svensk travsports generalsekreterare Johan Lindberg.
Han var också den som vid ett tidigt skede tog beslutet att stänga av Fabrice Souloy från svenska travbanor.
– Det kändes som ett strategiskt viktigt beslut att fatta direkt.
Men tänk om det hade varit ett sabotage?
– Det kändes och känns fortfarande helt osannolikt. Det var så pass många hästar vid olika tillfällen.
Enligt Souloy hade hästarna fått i sig de höga kobolt-värdena av något godkänt preparat. Tänk om det är så?
– I samband med att de internationella gränsvärdena togs fram testades massor med B12-preparat. Inget kom över gränsvärdet för kobolt. Souloys hästar hade 12-20 gånger högre värde än gränsvärdet.

Får tävla i Frankrike
Fabrice Souloys hästar fortsätter att tävla i Frankrike trots dopingmisstanken. Det är inte särskilt förvånande enligt Johan Lindberg.
– Jag har pratat med det franska förbundet som förklarat varför. De har ännu inte klart med b-provet när det gäller det misstänkt dopade hästen i Frankrike. Dessutom skulle en civil domstol riva upp beslutet att stänga av honom i Frankrike då dom inte fallit.
Johan Lindberg kommer mycket väl ihåg samtalet då han fick nyheten om dopingmisstanken.
– Ja, men det är ingenting som jag tänker kommentera. Däremot kan jag säga att jag har haft alla sorters känslor under den här tiden. Jag avskyr fusk och blir otroligt ledsen när något fuskat i vår sport. Men jag är naturligtvis inte så naiv att jag inte tror att det finns människor som vill skaffa sig fördel där det går att tjäna pengar, säger Johan Lindberg.

På måndag samlas Skandinavisk dopingkommitté för att gå igenom fallet och yrka på ett straff. Kommittén kan ses som en åklagare som yrkar på ett straff till ansvarsnämnden som tar beslutet. I de norska fallen är det domskommittén som agerar domstol.
– Jag är nöjd att vårt antidopingjobb har fungerat. Det är samma laboratorium i Sverige som gjort alla tester och vi har varit synkade med det norska förbundet. Tillsammans har vi gjort det jättebra, säger Johan Lindberg.
Görs det fler tester framöver i jakten på kobolt?
– Finns det misstankar så gör vi tester.
Finns det några misstankar när det gäller svensktränade hästar?
– Det är ju ingenting som jag kommenterar.
Varför då?
– Det vore dumt och olyckligt och det skulle vara en nackdel för antidopingarbetet. Det finns en massa poänger med det.
Kan ni ha skrämt tränare från att använda kobolt?
– Det hoppas jag. Använder man det här medlet så handlar det inte bara om doping. Det är också ett brott mot djurskyddet. Ett djurplågeri helt enkelt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.