Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En miljon i E3-finalerna

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Svante Båth-tränade Attraversiamo segrade förra året i långa E3-finalen för hingstar och valacker, vilket då gav 925.000 kronor. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

De fyra E3-finalerna får i år en uppgradering till en miljon kronor i förstapris och långa E3 ingår dessutom i premiechansen.
– Vi vill gå ut med detta redan nu för att tränarna ska kunna matcha på rätt sätt, säger Göran Blom, extern vd för E3 Travlopp AB.

Publicerad:

E3 kördes för första gången 1997 med förstapris i finalerna på 800.000 (hingstar/valacker) respektive 400.000 kronor (stoklasserna). Sedan 2011 delas lika mycket pengar ut till både hingstar/valacker och ston. Rekordåret var 2016 då det handlade om en miljon kronor i förstapris i samtliga fyra finaler. De senaste två åren har man delat ut 925.000 kronor till varje finalvinnare.
– E3 firade 20-årsjubileum 2016, så det var därför vi tog i lite extra då. Det känns bra att beslutet nu är taget att redan i år återgå till en miljon kronor i förstapris. Målsättningen är att även fortsättningsvis minst kunna hålla denna nivå, helst öka ytterligare. För första gången ingår dessutom långa E3-finalerna i premiechansen, vilket innebär två miljoner till vinnarna i de två finalerna om hästarna ifråga är premiechansade, fortsätter Göran Blom.

Konkurrensen har på sistone hårdnat mellan de olika unghästloppen. Detta sedan bland annat Margaretas Tidiga Unghästserie startade upp förra året och senaste nyheten är att tidigare Treåringseliten under Elitloppshelgen blir en final i Breeders Course med en miljon i förstapris.
– Det brukar i snitt vara 58-59 procent av den svenska kullen som grundanmäls till E3, vilket vi tycker är bra. Förra året kunde vi dock notera en tendens till minskning av antalet som sedan anmälde till kvalloppen, ingen katastrof men ändå en minskning. Det har som sagt blivit allt fler unghästlopp och även E3 får känna av detta. Nu känns det bra att kunna gå ut med nyheten om en miljon i förstapriser och vi tycker fortfarande att E3 är en stor talangfabrik. Man ska dessutom även tänka på själva bredden när det gäller det här insatsloppet; med 42 bonuslopp, tre revanscher samt även samarbete med Kalmar. Det är viktigt att tänka på i sammanhanget, säger Göran Blom.

Senast den 28 februari är det dags för 2017 års kull att anmäla till E3. Den 16 juni i år avgörs kvalloppen till långa E3 i Gävle och därefter finaler den 29 juni i Eskilstuna. Motsvarande datum för korta E3 är Bergsåker (4 augusti) och Örebro (17 augusti).

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.