Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”En samlad travsportsvärld kunde enas”

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Ulf Hörnberg Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Ulf Hörnberg var nöjd efter världskonferensen. Nu hoppas han att drivningsdebatten ska göra skillnad. 

Publicerad:

I fredags avslutades världskonferensen på Clarion Sign inne i centrala Stockholm. I fem dagar diskuterade representanter från travsporten världen över hur sporten skulle utvecklas i framtiden. Ett par dagar senare är den en belåten Ulf Hörnberg, tillförordnad vd på Svensk Travsport, som svarar i sin telefon. I sitt eget veckobrev lyfte han framför allt fram tre konkreta punkter från konferensen: Gemensam spelpool för större travlopp, enighet kring drivningsregler och en världsranking av de bästa hästarna.
Helst av allt lyfter han fram hela veckan.
– Ska man bara peka på en enda sak så är det egentligen hela konferensen sammantaget. Vi döpte den till ”Change”  för att få en mer framåtriktad konferens. Det är så lätt att titta bakåt och försvara det gamla. Nu försökte vi ha ett perspektiv där vi diskuterade vad som kommer att krävas av sporten i framtiden och jag tycker att vi fick till det. Det blev mer framåtblickande än tidigare konferenser, säger Ulf Hörnberg.

På mer detaljerad nivå var det frågor kring hästvälfärd i allmänhet och drivningar i synnerhet som gladde vd:n mest.
– Det är bara att konstatera att drivningar och sättet vi hanterar våra hästar är helt avgörande vad gäller sportens legitimitet i samhället. Nu tog vi ytterligare steg där. En samlad travsportsvärld kunde enas om att vi måste fortsätta jobba med hur vi använder körspöt. Det fanns en stark vilja hos alla. Väldigt mycket stämde överens med hur vi redan har det i Sverige i dag. Alla länder kommer att ta upp den här frågan, sedan kommer det ta längre tid i vissa länder.

Innebär det att ni jobbar mot ett gemensamt drivningsreglemente från och med ett bestämt årtal?
– Nej, så är det inte. Då skulle vi ha kört i diket direkt. Ska man nå framgång så måste man grunda det i allas olika kulturer. Vi har en målbild nu, och alla länder står bakom den.

"Kan bli diskussioner"

Vad gäller bestämda årtal kunde länderna enas om att från och med 2020 ska det införas en världsranking av de bästa hästarna.
– Det kan vara en intressant grej och vi ser i dagens samhälle att folk gillar att följa sådana. Vi får se om listan färdigställs varje kvartal eller varje månad. Det kan bli ett intressant upplägg.

Det är ganska knappt med tid. Hur ska den se ut?
– Det är det första som händer nu efter det här, att alla länder ska titta på vilka lopp man skulle vilja räkna in i en sådan ranking. Sedan ska det plockas fram poängbedömningar och så vidare. Inspelet kom från Norge.
– Det kan ju bli diskussioner kring listan och det är något som också kan vara lite spännande. 

Hoppas på gemensam pool

I sitt veckobrev skriver Hörnberg: ”En av de viktigaste slutsatserna handlar om behovet att världens travländer utvecklar och etablerar ett internationellt spel och att det ska ske i en gemensam pool. En gemensam lista med prioriterade lopp och spelbolag att samarbeta med kommer att tas fram.”

Vad har sporten att vinna på det?
– Travsporten som produkt skulle över tid kunna få bättre synlighet och bättre konkurrenskraft mot andra större globala sporter.

Finns det någon tidsplan för att komma i mål med det?
– Det törst jag inte svara på. Mycket av det här har diskuterats tidigare och det har visat sig vara lite för dåligt med aktivitet mellan konferenserna (vartannat år). Det är också något som vi har diskuterat hur vi kan förbättra.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.