Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En svit att lita på

Foto: Mia Törnberg/Ronden
Foto: Mia Törnberg/Ronden

Seger ifjol med Readly Express. I år är Timo Nurmos favorit igen med obesegrade Global Trustworthy.
– Global Trustworthy är en av de bästa Kriteriehästar jag haft. Om han är den allra bäste får vi se på söndag, säger Timo.

Publicerad:

Global Trustworthy är obesegrad i fem starter och har bara två månaders tävlande i kroppen. Debuten skedde först den 12 juli. Så sen ut på tävlingsbanan har ingen av Timos tidigare Kriterievinnare varit. Fjolårets vinnare Readly Express gjorde sin första start i mitten på maj, och då var han den ”senaste debutanten” i Timos vinnargäng.
– Jag väntade med att starta Global Trustworthy på grund av att han vuxit mycket i år. Det har inte varit några fel på honom vare sig gällande sjukdomar eller skador. Den sena debuten beror på att jag väntat ut hästens växtperioder, det var ett medvetet val att ta det lugnt och inte riskera att stressa honom så länge han växte. Det finns en skillnad där jämfört med mina senaste Kriterievinnares treåringssäsonger. Chelsea Boko började växa mellan sin seger på sommaren i långa E3 och Kriteriet och Readly Express förblev överbyggd under hela treåringssäsongen, säger Timo Nurmos. 

Nu beskriver Timo Muscle Hill-sonen, vilken är undan fina Åke Svanstedt-tränade amerikanskan Trophy Stand, som ganska storvuxen, men utan att för den skull vara tung.
– Ja, hästen har vuxit sig rätt hög men är å andra sidan lätt och fin i kroppen. Och han har en väldigt bra bakmotor.

En av de bästa Kriteriehästar Timo haft…det sätter alltså Global Trustworthy i samma nivå som Sahara Dynamite, Red Hot Dynamite, Chelsea Boko och Readly Express, som alla varit rätt tydliga kullkungar när de vunnit det största loppet för treåringar medan Marquis du Pommeau slog ur underläge.
– Om Global Trustworthy till och med är den bäste av dem kanske besvaras på söndag. Global Trustworthy har i alla fall de egenskaper som behövs. Han är väldigt snabb och kan speeda mycket fort. Aktionen är vägvinnande, man måste hålla koll på klockan när man kör hästen för det känns inte att det går så fort som det i själva verket gör. Dessutom har Global Trustworthy styrkan och passar på 
2 640 meter även psykiskt, han stressar inte upp sig och slösar inte med krafter.

Extra spännande är att man ännu inte ens börjat pillra med växelspaken bort mot vad som finns till höger i lådan.
– Ännu så länge har vi kört med säkerhetsmarginaler balans- och utrustningsmässigt. Fast huva, järnskor och boots. Det är klart att jag funderar på om vi ska lätta hästen, eller ändra något, på söndag. Men hur det blir med de bitarna funderar jag på några dagar till.  

Timo Nurmos flyttade till Sverige och blev Solvallatränare 2002. Fyra år senare tog Marquis du Pommeau hans första Kriterieseger. Året efter vann Nurmos-tränade Sahara Dynamite Kriteriet (vann sedan också Derbyt året efter) och stallkamraten Staro Azazell knep andrapriset – de var spelade som storfavorit respektive andrahandsfavorit i toton.

2008 gick stoet Target Hoss ut i finska Kriteriet med sex raka segrar (hade bara förlorat sin debut i Kanada i träning hos Riina Rekilä) och vann det.

Ett år senare fick Timo tåga längs Solvallas upplopp till tonerna av triumfmarschen ur Aida igen när Red Hot Dynamite vann Kriteriet och 2010 kunde Nurmos addera ytterligare ett finskt Kriteriehederspris i sitt prisskåp när Embassy Caviar vann på Vermo. Fem Kriteriesegrar på fem år alltså i omväxlande Sverige och Finland! De två senaste Kriteriesegrarna är tagna med samma hästägarfärger, Brave AB:s rödgula, genom Chelsea Boko 2012 och Readly Express ifjol.

Timo Nurmos har två chanser på söndag, Antonio Trot gick till final som tvåa bakom Policy Of Truth.
– Antonio Trot blev lite hindrad i sista kurvan och sedan fick kusken inrikta sig på andraplatsen, åt den som vann fanns inget att göra. Antonio Trot var inte helt tom i mål och hästen verkar ha gått framåt med loppet i kroppen.

En favorit och en outsider alltså, från det stall som räknat in fantastiska sju Kriteriesegrar de senaste tio åren.
– Det känns bara väldigt kul och glädjande att jag har hästar som räknas med huvudroller i de här stora fina loppen. Det ska bli en väldigt spännande söndag!

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.