Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Enhandare i provlopp – nu bötfälls tränaren

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Förra torsdagen kördes det provlopp på Jägersro.
I det ena provloppet var Tomas Malmqvist inblandad i en händelse där han gav sin häst en så kallad enhandare.
Nu har straffet kommit.

Publicerad:

Det var då han körde ostartade Jane Transs R. till seger i ett provlopp på tiden 1.21,1/2.140 meter som incidenten skedde. Med runt 150 meter kvar, tog Tomas Malmqvist tömmarna i ena handen, vek fram körspöet, och gav ett slag. Måldomarnämnden på Jägersro uppmärksammades om det hela, och nu har domen kommit: 4.000 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö.
– Om det hela hade hänt i lopp hade vi kategoriserat det som en dubbel c-förseelse vilket hade inneburit körförbud och böter. Nu skedde det hela i provlopp och dessutom handlar det om en person som inte kör i totolopp, vilket innebär att eventuellt körförbud inte hade gett någon verkan. Därför finns det en mall för sådana som inte kör – och den lyder 4.000 kronor i böter för en dubbel c-förseelse, säger måldomare Stefan Jönsson.

Hur ser ni som domare på situationen?
– Vi har kommit fram till att det är ett enhandsslag, men att det inte var ett hårt sådant. Slagets kraft hade man nog fått även med töm i handen, men enhandsslag är aldrig okej, och därför har vi kommit fram till den här bestraffningen.

Tomas Malmqvist har sett filmen, och håller själv med om att det han gör inte är okej.
– Det ser fult ut och det är naturligtvis fel att göra så och jag tar mitt straff, säger Malmqvist och fortsätter.
– Hästen stannade när jag gick förbi den invändigt och jag hade körspöet under armen. Min tanke var aldrig att ge någon enhandare.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.