Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Eric: "Inte ofta man vinner med den utrustningen"

Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild
Carl Johan Jepson och Eric Martinsson efter V86-segern med Rafale d'Inverne. Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild

Järnskor och fast huva.
Rafale d’Inverne var inte vässad för stordåd men visade fina kvaliteter på Jägersro under onsdagen.
– Det är inte så ofta man vinner den typen av lopp utan att ha börjat dra växlar, säger tränaren Eric Martinsson.

Publicerad:

V86-vinnarna var återigen så svårfunna att ingen hittade åtta rätt på spelet. Det fyraåriga stoet Rafale d’Inverne (e. Prodigious) kommer dock att få finna sig i att ha spelarnas förtroende framöver. Carl Johan Jepson valde att byta ut ledarryggen till positionen utvändigt om denne med ett varv kvar i Diamantsto-försöket på Jägersro och trots att hon därmed tvingades göra jobbet sista varvet kunde hon ärligt sätta nosen först på prydliga 1.13,9/2 140 meter autostart i den blott åttonde starten. Stoet kom till Axevallatränaren Eric Martinsson i somras och har sedan dess utvecklats mycket.
– Ägaren Thomas Carlsson hade henne själv till en början och hon var lite svår då varför vi fick chansen med henne, säger han.

Fyra av fem

En chans som sannerligen har förvaltats på rätt sätt. På fem starter har det blivit fyra segrar.
– Hon hade tränat bra och det var väl inte så överraskande att hon gick ut och vann första loppet för oss, men att sedan fortsätta vinna – det är inte så vanligt. Det vill till lite häst för att vinna fyra av fem lopp.
Segrarna är tagna utan att hon vässats i form av utrustning – vanlig vagn, järnskor och fast huva. 
– Det är inte så ofta man vinner den här typen av lopp som hon vann på Jägersro med sådan utrustning. Konkurrenterna har ofta dragit lite växlar i sådan klass.

Vässas nästa år

Än finns inga planer på att gå i konkurrenternas fotspår.
– Nej, det känns onödigt inför vintern här nu. Vi får sikta på att lätta henne nästa år i stället. 
Hur bra blir hon då?
– Svårt att svara på, men det är bra gång i henne och visst tror jag att det ska kunna ge lite effekt. 
Segern var värd 125 000 kronor och den typen av lopp lär hon dyka upp i framöver också.
– Ja, jag vill helst matcha ston i stolopp och Diamantstoet är ju något som passar bra.

Tyskan lika vass 

En annan tuff märr är Peter Untersteiners Stonewashd Diamant (e. Gustav Diamant) som för två år sedan slutade trea i det tyska stoderbyt, en upplaga som välbekanta Gilda Newport vann. Hos Untersteiner har den tyska femåringen utvecklats ytterligare. Trots att hon, precis som Rafale d’Inverne, fick gå utvändigt om ledaren det sista varvet hade hon styrka och skalle nog att plocka ned ledande Nonstop Cheri och vinna på, för årstiden, mycket fina 1.12,9/2 140 metet autostart.

Virvlande avslutning

Timo Nurmos-tränade Ile Saint Louis (e. Credit Winner) fick visserligen inte gå utvändigt om ledaren i sitt Diamansto-försök på Solvalla, men i stället var hästar i vägen och avståndet från köpositionen till ledningen smått omöjligt att plocka in med upploppet återstående, även om tempot varit högt. Hon flög dock lågt över upploppet för Jorma Kontio och hann dit strax före linjen och vann på 1.13,0/2 140 meter autostart. Tre ston som samtliga imponerade stort under onsdagens delade V86-tävlingar.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.