Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ett kallt V75-drag: ”Han känns som en atombomb”

Foto: David Schreiner/TR Bild
Björn Karlsson är nöjd med Backegubben inför dagens V75-start. Foto: David Schreiner/TR Bild

Backegubben gör comeback i dag inom V75 på Bergsåker och tränaren och kusken Björn Karlsson låter minst sagt uppåt.

Publicerad:

Björn Karlsson tycker att det varit en ”skitvinter” och att han haft svårt att kunna träna sina hästar som han önskat. Men det verkar hästarna strunta i. Stallets stjärna Tangen Haap imponerade med seger i sin årsdebut förra veckan och efter det har även Spang Viktor vunnit  i Bollnäs. På lördagen kan Backegubben (e. Bork odin) fixa tredje raka segern för formstallet, som består av totalt tolv hästar.

Backegubben är en egen produkt, där Björn Karlsson är uppfödare, äger, tränar och kör. I fjol vann han fem av tolv lopp och visade riktig toppform just denna årstid med tre raka segrar, bland annat den 20 mars på Bergsåker. Backegubben är nu sex år och i årsdebuten 26 januari blev han fyra.
– Jag var nöjd med honom i årsdebuten ändå. Han var lite seg i benen men hästen kom från en halsoperation och tog sig ändå i mål på ett bra sätt. Backegubben fick luft och allting att fungerade så som det ska.
– Efter det blev han verkligen fulltankad, ett oerhört tryck i hästen. Jag var bra påställd till Bergsåker där jag fick stryka på grund av en krånglande hov. Jag fick röntga honom istället för att tävla. Men det var inget allvarligt och han var tillbaka rätt omgående.

Nu en månad sedan den tilltänka starten (struken för hovböld) är det alltså dags för comeback för Backegubben. Björn Karlsson låter nöjd när han blir uppringd i V65 Direkt på fredagen.
– Han känns som en atombomb, riktigt, riktigt bra. Jag tycker han känns snarlik de andra jag varit ute och tävlat med…det är bra tryck i grejerna.

Backegubben startar med 20 meters tillägg. Han står ganska tufft inne i loppet på pengar, då han tjänat lite drygt 540 000 kronor och tilläggsgränsen går vid 470 001 kronor.
– Ja, men alltså, jag vet inte…hade han inte fått problem med gomseglet i halsen hade han inte varit med i det här loppet utan då hade han skenat förbi den här klassen. Hästen har tidigare bara matchats i auto eftersom han varit lite krånglig i voltstart och då har han alltid varit uppanmäld. Här går han ner i klass i mina ögon, säger Solängettränaren och fortsätter:
– Jag tror han gör ett riktigt bra lopp och sedan om det räcker hela vägen fram det låter jag vara osagt. Men jag är liksom nöjd om han gör ett bra lopp och är trea-fyra och börjar fungera för mig igen.

LARS-OVE PETTERSSON/KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.