Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ett radarpar som är att räkna med

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Henrik Svensson och Gustav E. har stort förtroende bland spelarna inför V75-omgången. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Under Sundsvall Open Trot-helgen segrade hemmatränaren Henrik Svensson med Gustav E. På lördag kan det vara dags för favorit i repris.
– Det är lite andra förutsättningar denna gång, men visst ska hästen räknas tidigt, säger Bergsåkerstränaren.

Publicerad:

Henrik Svensson tog sin proffs­licens i januari 2005 och driver sin träningsverksamhet i ett naturskönt läge ned mot Långedsjön, cirka 3,5 mil från Bergsåkers travbana. Tillsammans med sin sambo Maria-Lena Nordin, tre hästskötare och extrapersonal tävlas och tränas det med för dagen 30 hästar – 22 starthästar, fem tvååringar och tre ettåringar.
– Vi har två stall hemma på gården och ett inne på banan som vi använder tävlingsdagar och vid banjobb. Det finns kapacitet för fler hästar och jag vill gärna utöka antalet unghästar. Det är däremot svårt att få in nya hästägare så jag försöker köpa lite unghästar på auktionerna för att sedan sälja ut i andelar. På så sätt kanske det går att locka till sig lite fler och nya ägare till stallet.

På lördag är det alltså V75 på hemmaplan och Gustav E. är det stora hoppet. Han var segerlös i fjol, men har fyra segrar på sju starter i år i Henrik Svenssons regi.
– Jag körde honom ett par gånger i tidigare regi och visste att han hade bra kapacitet, men han har haft lite problem med travet. Hos oss har han fått väldigt mycket backträning och svarat bra på det. Vi har varit väldigt noga med att hålla honom fräsch och vi verkar ha kommit rätt med honom.

Barfota eller inte barfota?
– Jag vill avvakta lördagen innan jag bestämmer mig. När hästen vann på V75 för tre starter sedan tävlade han utan skor och jag tycker nog han är lite mer effektiv på den balansen, samtidigt som han är mer rytmisk med skor, så jag måste 
fundera lite och kolla upp hur banan blir. Oavsett så tycker jag han ska räknas med segerchans trots bra motstånd, säger Henrik Svensson.

Att träna kallblod är lite av en ny företeelse för hemmatränaren som först nu under de senaste två åren har börjat satsa lite på kallblodssporten.
– Jag har tre kallblod i stallet vilket utgör tio procent av mitt material. Jag har försökt satsa lite mer på kallbloden den senaste tiden då det finns bra pengar att tjäna för dem i vår region. Jag är väldigt nöjd med Bergsåkers läge geografiskt då det är relativt nära till flera andra travbanor. Det är en bra bana att hålla till på med fina pengar att köra om.

Från Gustav E. som haft ett fint år till Fredrik Laday som inte vunnit lopp sedan januari 2015.
– Oj, är det så länge sedan? Ja, han har råkat ut för en del skador under åren, men jag tycker han börjar komma tillbaka lite. Vi fick åtgärda honom lite efter den näst senaste starten så jag trodde inte speciellt mycket på honom senast, men han var jättefin och gör han framsteg och håller sig fräsch tror jag att han har en hel del kvar att hämta på tävlingsbanan framöver, säger Henrik och fortsätter: 
– Jag tycker absolut inte han är slut. På lördag blir det dock svårt att vinna från tråkigt utgångsläge. Dessutom är han bättre över längre distanser. Tjänar han pengar gör han det jättebra. Det lutar åt fortsatt barfotakörning, säger Henrik Svensson som också kör Amazing la Marc åt Bergsåkerskollegan Lars Wikström.
– Det är en ganska okomplicerad häst som säkert kan tjäna fina pengar på lördag, men det var synd med bakspåret då hon är snabb från start. Det kan bli svårt att vinna därifrån, säger Henrik Svensson.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.