Sveriges ledande travtidning
ANNONS

EU-dom om moms kan bli förödande för travsporten

Foto: TR BILD
Mats Norberg, ledamot i Svensk Travsports styrelse. Foto: TR BILD

EU-domstolen har slagit fast att prispengar i samband med hästkapplöpning inte är en momspliktig tjänst eftersom inte alla som deltar får betalt.
Något som kan innebära mycket negativa konsekvenser för svensk travsport.
– Just nu för vi en dialog med Skatteverket, säger Mats Norberg i ST:s styrelse.
 

Publicerad:

Den tjeckiska hästägaren och uppfödaren Pavlína Baštová överklagade den tjeckiska skattemyndighetens beslut att hennes hästars deltagande i lopp inte var avdragsgill verksamhet för moms. Hon fick dock inget gehör från EU-domstolen som menade på att det finns en osäkerhet mellan utfört arbete – i det här fallet en prestation i form av start på tävlingsbanan – och momspliktighet, då det finns ett slumpmässigt moment huruvida hästen och således hästägaren tjänar pengar och får betalt.
 
Något som betyder att hästägare som bara tävlar med sina hästar inte bedriver någon momspliktig verksamhet och då inte har rätt att göra avdrag av momsen på sina kostnader. Inom trav- och galoppsporten är upplägget speciellt då hästägarna inte skickar en faktura på intjänade prispengar, utan den regleras i avräkningssystemet. Det är utgående moms på prispengarna, men efter överenskommelse med Skatteverket så regleras och redovisas all den momsen via centralt håll. 
– Det här är ganska invecklat, men det gjordes den lösningen i samband med skattereformen på 90 talet, framförallt för att inte få enormt ökad administration, säger Mats Norberg på LRF Konsult som även sitter i styrelsen för Svensk Travsport.

"Ställningstagande i frågan" 
Vad innebär det här då?
– Vi för en dialog med Skatteverket om det här som blev lite överraskade över domen från EU.  Sverige är som bekant med i EU och ska anpassa sig, momsen är under EU:s lagstiftning, när det gäller inkomstskatter är det svensk lagstiftning, men momsen är ställd under EU:s momsdirektiv.
Det här innebär dock en eventuell omställningsfas som tar en del tid.
– Vi från trav och galoppsporten har träffat Skatteverket och redovisat hur näringen ser på den här domen och vilka konsekvenser och effekter det här kan bli för hela den svenska hästnäringen i förlängningen och som sagt Skatteverket jobbar nu med ett ställningstagande i frågan och där finns en dialog. En fråga som också kommer att ses över nu under året är den om hur vi hanterar utgående moms till hästägarna. Något som är glädjande är att Skatteverket i ett meddelande ut till sina medarbetare sagt att handläggning och bedömning ska fortsätta som tidigare fram till dess det finns ett nytt ställningstagande.
 
Får inte vara symboliskt belopp
Kan man reglera prispengarna så att alla hästar får pengar? Till exempel 100 kronor till de som tidigare var "oplacerade" och på så sätt ta bort slumpmomentet.
– Sådana saker håller vi på att titta på nu, samtidigt måste beloppet vara skäligt och inte endast ett symboliskt sådant.
Hur illa skulle det vara om ni, tillsammans med Skatteverket, inte hittar en lösning på det här och branschen inte blir momspliktig verksamhet?
– Tittar man historiskt har det här varit avgörande för att vi är världsledande inom travsporten idag och som gett effekter för allt hästföretagande. Det här är en anledning till varför vi har 30 000 jobb inom hästnäringen.
– På 70- och 80-talet var Sverige och Norge ganska likvärdiga, utveckligen sedan dess mellan länderna skiljer sig otroligt. Norge har inte det svenska systemet, deras företagande har inte utvecklats på grund av att de inte har moms. Deras system gynnar bara svarta affärer, det finns inget seriöst företagande som kan utvecklas då.
– Skulle vi få "norska regler" skulle vi få en kostnadsökning på 20 procent. 

Drabbar fler branscher 
Domen innebär inte bara eventuella hinder för travsporten.
– Nej, den här domen får effekter för all idrott där det finns prispengar och tävlingsmoment. Sedan finns det en del speciella faktorer att ta hänsyn till inom travsporten vilket gör det lite virrigt.
– Exempelvis måste man bedriva tävlingsverksamhet för att kunna sälja sin häst för det gör man i syfte att marknadsföra den. På så sätt får en person som köper och säljer hästar dra momsen. Detsamma gäller för avelsarbete, för att den häst ska kunna bli avelshingst måste den ha meriter från tävlingsverksamhet. Vad vi försöker påvisa är att det måste finnas tydliga spelregler vad som gäller så inte detta blir enskilda bedömningsfrågor hela tiden som slutar i rättsliga tvister, det finns det inga vinnare på, bara förlorare.
Under våren väntas Skatteverkets ställningstagande vara klart.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.