Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Evin Boko och Takter skrällde i Stoeliten

Foto: Urban Kihlman/ALN
Evin Boko och Johnny Takter blev svaret i Stoeliten tillika V75-1 på Årjängstravet. Foto: Urban Kihlman/ALN

Some Summit gick inte att känna igen i Stoeliten och föll som jättefavorit på Årjäng. I stället bjöd Johnny Takter på en skräll med Timo Nurmos Evin Boko inför storpubliken på 14.577 åskådare.

Publicerad:

Björn Goop tog en lugn start med Some Summit från innerspår medan Geisha Sund galopperade bakom bilen. Till ledningen gick i stället I am Unique, som efter att ha öppnat första 500 på 1.0,7 släppte välvilligt till Some Summit som nådde spets efter 650 meter. Goop kunde dämpa till 1.12,7 på varvet och jättefavoriten såg ut att gå mot en enkel seger.

Men någonting stod inte rätt med Veijo Heiskanens stjärna för dagen, som i slutsvängen började se matt ut. Med 100 meter kvar till mål hade Tennis från dödens kopplat greppet, men denne fick se sig omsprungen av Evin Boko (e. Viking Kronos) som avgjorde lätt efter perfekt ryggresa med Johnny Takter.  Geisha Sund tog hand om tredjeplatsen efter en bra upphämtning före Some Summit.  
– Hon kändes stark hela vägen och jag satte bara och åkte bakom henne. Det är en fin häst som vunnit Derbystoet och hon var bra i ordning, sa Takter om skrällen Evin Boko.

V75-2, Klass II-försöket, blev lite rumphugget med flera galopper. Dynamit Life försvann direkt och Bombibitt S.I.R. som tog över spets från Lukas Zaz i första sväng galopperade oväntat efter 1.100 meter. Under slutvarvet försvann även Cashback Pellini och Youngblood Pellini. Men ingen skugga ska falla över vinnaren Ural (e. Jaded) som var suverän på 1.13,2a/2.140 meter med Örjan Kihlström. Ekipaget gick först i tredjespår sista varvet och Ural avgjorde enkelt över upploppet, före Glenn Boko som följt med i rygg och täthästen Lucas Zaz. Tränar vinnaren gör Rommeamatören Susanne Richter. 
– Det är alltid bekymmer när man har spår 12 och hästen fick gå ett tufft sista varv, men han redde ut det på ett strålande sätt, berömde Örjan Kihlström. 

Torbjörn Jansson satte dit Kenneth Larssons Odins Eld (e. Moe Odin) i en spännande upplaga av Erik Perssons Memorial (dubbelcupens final, V75-3). Efter en startgalopp på första tilläggsvolten körde Jansson fram till dödens utvändigt om Mjölner Fokus. Ekipaget blev avlöst i dödens av Villas Cato med varvet kvar och på sista bortre långsidan rundade Jansson åter till dödens. Där visade Odins Eld styrkan, med 50 meter till mål var ledaren slagen och han fredade sig sedan mot Villas Cato som spurtade snabbt efter ett mycket tappert grovjobb i spåren. Segertiden blev 1.24,2/2.160 meter för Odins Eld som inkasserade 150.000 kronor.

Antonio Trot (e. Orlando Vici) visade fin styrka i Klass I-försöket och vann på 1.12,5. Favoriten Charlie Mearas kördes till täten efter 650 meter i en snabb inledning och varvade på 1.13,5. Med 900 meter till mål nådde Björn Goop dödens med Antonio Trot men det blev ingen duell hästarna emellan. Charlie Mearas galopperade i sista sväng och i stället fick Autoban fritt från vinnarhålet, men Antonio Trot plockade fram skallen och satte nosen först. 
– Han är lite osäker men väldigt stark, det är inte bara att åka med utan man får köra honom. Han är en av de bättre i årgången och visar fin utveckling, sa Goop om Antonio Trot som var Nurmos andra V75-vinnare för dagen.

Per Lennartsson vann lekande lätt med Cab Hornline (e. San Pellegrino) som blev miljonär i och med segern i Silverdivisionen (V75-5). Ekipaget öppnade kvickt från spår fem till spets och nådde första 500 på 1.10,8 och varvet på 1.13,4 med Re Doc i dödens. In på upploppet skaffade sig Cab Hornline en lucka till övriga och sexåringen gick undan på lätta ben på nya rekordet 1.12,0a/2.140 meter. Detta före Nakoda Goj som spurtade rappt över upploppet och Photo Va Bene som fullföljde bra.
– Han vann under den här V75-dagen i fjol som färsk i brons, och nu vinner han på ett liknande sätt som färsk i silver. Det gick oerhört fort sista 600 meterna och han hade tussarna kvar i mål, sa Lennartsson.

Norske gästen Born in the USA (e. Muscle Hill) var mycket rejäl som segrare i Bronsdivisionen, på nya svenska rekordet för utlandsfödda hingstar och valacker över lång distans, tiden 1.13,2 /2.640 meter. Tiden möjliggjordes av att Adrian Kolgjini höll ett bra tempo i ledningen med Clemenza Am, som hade favoriten Tellmeastory i dödens, samtidigt som Born in the USA satt i tredje utvändigt med Torbjörn Jansson. På sista långsidan testade Jansson i tredjespår och i egen attack i fjärde spår i utgången av sista sväng. Över upploppet sprintade Born in the U.S.A. bäst och Janssons andra V75-seger för dagen var ett faktum. 
– Jag tog det väldigt försiktigt med honom i volten, vi kom iväg felfritt och sedan kom vi ganska fint fram i loppet. Det kändes dock osäkert hela vägen, han bröt mycket och var vinglig. Men när vi kom in på upploppet förstod jag att det var lugnt och han visade väldigt fin förmåga, sa Torbjörn Jansson. 
Tränar gör Nora U Hansen som har den kanske främste utmanaren till Ferrari B.R. i norska derbyt. 

Rätt V75-rad blev 3-12-5-8-5-12-2. Sju rätt gav 3.062.309 kronor, sex rätt 13.357 kronor och fem rätt 852 kronor. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.