Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Experten: Därför är Bold Eagle en superstjärna

Foto: Privat
Foto: Privat

Travronden har fått en pratstund med franske journalisten Kévin Baudon från Paris-Turf. Han förklarar varför Bold Eagle är en superstjärna och viktigast av allt: Kan någon­ ­fälla honom i årets Prix d’Amérique?

Publicerad:

Varför är Bold Eagle en sådan stjärna?
– Hästen har varit väldigt populär sedan han vann Criterium des 3ans. I en väldigt tuff kull, troligtvis den bästa de senaste 20 åren, hade han vunnit allting innan fjolårets Prix d'Amérique. Hästen är en riktig champion, men det finns två andra viktiga anledningar också. Hästen går aldrig några preparélopp utan startar alltid för att vinna. Det är som Bold Eagle-delägaren Thomas Bernereau säger: ”det är väldigt konstigt, men nuförtiden vi tävlar inte längre för att vinna utan helt enkelt för att inte förlora.” Och kretsen kring Bold Eagle är väldigt mediala och öppna. De lät tillverka kepsar och halsdukar för två år sedan och gav till en början bort dem gratis på Vincennes. Efter varje lopp kunde fansen klappa hästen och ta selfies. Bold Eagle-teamet har tackat ja till alla intervjuer och har aldrig försökt mörklägga något som har med hästen att göra. 

Varför passar hästen så bra på Vincennes?
– Bold Eagle är väldigt stark var han än startar. Han vann Europaderbyt i Wolvega och i somras slog han världsrekord med sina 1.11,3 över lång distans på Les Sables d'Olonne i västra Frankrike. Just Vincennes är en så stor bana att han kan använda hela sitt taktiska register. Bold Eagle har verkligen allting en riktig champion behöver; uthållighet, speed och exceptionellt psyke. Dessutom är han lätt att köra och har en speciell förmåga att accelerera. Hästen är smart och visar inget speciellt i jobben, men vet när han ska tävla och ­behöver fokusera. Utan att bli hetsig som sin pappa Ready Cash.

Hur ska han besegras och vilka hästar tror du är kapabla att göra det på söndag?
– När hästen var yngre tävlade han mest mot sig själv. Han var så dominant. Nu när han ställts mot äldre hästar är det lite annorlunda. Då måste man vara extra tuff och det kan vara hans enda veka punkt. De två gånger han förlorat mot äldre hästar har han tagit över ledningen i sista sväng innan han blivit utmanad. 
– I Prix de Paris är det viktigt att poängtera att Lionel tävlade utan skor. Alla experter kan intyga att det är en stor fördel över den långa distansen. Ready Cash torskade ju i samma lopp mot Roxane Griff av precis ­samma anledning 2012. Efter förlusten i Prix Marcel Laurent var det flera frågetecken som dök upp, men det var kanske lite förhastat även om Traders är en respektfull motståndare. ”Vi var ändå nöjda med vad hästen presterade, säger Thomas Bernereau, eftersom vi visste att Bold Eagle var en bit från toppformen med Prix d'Amérique så långt bort. Och i Prix du Bourbonnais och Prix de Bourgogne visade han att han inte tagit skada mentalt. Om vi nu ska hitta en negativ sak är det väl att hästen måste fortsätta att kriga på, precis som han gjorde i Pd'A och särskilt i Prix de France 2016 då han kämpade ner Timoko i en minnesvärd duell. Även en mästare förlorar ibland, det hände Varenne och det hände Ready Cash. Lionel har slagit Bold Eagle och någon gång snart är det kanske Timokos tur att slå honom. Propulsion? Vi får se på söndag...

Tycker den franska pressen att Bold Eagle är totalt överlägsen eller har ni en mer ödmjuk syn på er mästarhäst? 
– Det är en bra fråga! Bold Eagle är utan tvekan den bästa travaren vi har i Frankrike. Men överlägsen? Vi kan kanske säga det, men i den här konkurrensen finns det verkligen inte utrymme för formförsämringar. Général du Pommeau, Jag de Bellouet och Ready Cash är de senaste, verkliga mästarna. Bold Eagle känns som en mix av de där tre.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.