Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Familjehästen som möter eliten

Foto: Maria Holmén
Lise-Lotte och Pierre Nyström tillsammans hemma på gården, fotade för ett tidigare reportage i Travronden. Foto: Maria Holmén

Lise-Lotte Nyström har en treåring i träning – Drizzle C.C. I sulkyn sitter maken Pierre.
I E3-finalen på Bergsåker tävlar familjehästen mot de bästa stona i landet.

Publicerad:

– Tänk att en liten tränare som jag har med en häst i E3-finalen. Det är otroligt kul men det kommer att bli så nervöst att jag redan mår illa. Helst hade jag varit hemma och tittat på tv på lördag, men en sån här final får man väl inte inte missa, säger Lise-Lotte Nyström.
Lise-Lotte kallas bara Lotta. Hon är vd i familjeföretaget som hon har tillsammans med Pierre. De träffades för över 20 år sedan, de sköter allt tillsammans, med god hjälp av döttrarna Nathalie och Ann-Jelica.
– Men som verkställande direktör är det alltid jag som har sista ordet, säger Lotta och skrattar.

Det var dock Pierre som fick sista ordet när han köpte in Drizzle C.C. på Kriterieauktionen för snart två år sedan. Priset endast 30 000 kronor!
– Det är vår prisklass. Jag går igenom alla hästarna på auktionerna men de flesta har man ju ingen chans att köpa, de är alldeles för dyra. Det var först och främst stammen som jag gillade hos Drizzle. Fransk pappa och amerikansk mamma. Hon var rätt liten och oansenlig, men hon stod perfekt och jag började bjuda och hade sista budet på 30.000.

Drizzle C.C. visade tidigt god talang. Lite ivrig ibland men perfekt att hålla på med i stallet. Lotta och Pierre försökte sälja ut andelar i stoet. 
De frågade gamla hästägare, goda vänner, till och med veterinären blev erbjuden att köpa in sig.
– En hästägare skulle få halva hästen för trettio tusen men han tyckte det var för dyrt. Då hade vi ändå tränat henne ett halvår och hon uppförde sig fint. Men det är svårt för mindre tränare, 
Drizzle C.C. vann andra och tredje starten som tvååring. Hon vann även Margaretas Tidiga Unghästserie som treåring och har sprungit in 611 200 kronor. Ett fint tillskott till familjekassan.

Drizzle C.C. kvalade in till E3-finalen som tvåa bakom storfavoriten Dibaba. Hon tog ledningen kort efter start och fullföljde fint på nya rekordet 1.13,2/2140a. 
En rekordsänkning med 1,5 sekund. 
– Jag var jättenöjd med hennes prestation. Hon drog i ledningen och gjorde loppet själv. Det är väl enda gången som jag kört lite offensivt med henne. Tidigare har jag bara kört invändigt, man är ju rädd om det man har.  
Lotta fick proffslicens 2010. Hon började med ridhästar men köpte ett kallblod som ridhäst när hon var 15 år. 
Nu finns tre tävlingshästar i det 16 hästar stora tävlingsstallet. Samtliga är egen uppfödning med förnamnet Myllkärr, där gården ligger, tre mil från Eskilstuna. 

Den bäste är Myllkärrs Sune som var tvåa i Derbyt ifjol och har springit in 745.000 kronor. 
Passa honom i nästa start, varnar Lotta. 
Lillasyster Myllkärrs Maja är en lovande treåring. Hon har travat på 1.30-strecket två lopp i rad och matchas mot Kriteriet på Dannero. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.