Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Får extra hög puls när han startar"

Foto: Thomas Blomqvist
Marcus Sundbergs passhäst Test Drive är en av tolv finalister i årets Derby. Foto: Thomas Blomqvist

MALMÖ. Svenskt Travderby 2017 avgörs under söndagen. Många av hästarna reser samma dag, men ett radarpar som kom till Malmö redan under lördagseftermiddagen var Marcus Sundberg och Test Drive. Tillsammans ska de vara med om det största hittills i deras karriärer, då klockan slår 16.30 under söndagen.

Publicerad:

Att skötarna har stor del i varje Derbydeltagare är det nog ingen som kan säga emot. En av hästarna i finalen av Svenskt Travderby 2017 sköter Marcus Sundberg. Uppvuxen i Hudiksvall och Järvsö, där travgenerna är många, var det svårt att inte bli intresserad. Gymnasiet gick han på Wången och strax efter studenten fick han möjligheten att börja jobba hos Hall of Fame-tränaren Stefan Melander.
– Jag trivs bra hos Stefan. Det är mycket att göra, men man har hand om sitt. Jag har skött om några bra hästar, men just nu är Test Drive den klart bästa, säger Sundberg.

Att bandet mellan Test Drive och skötaren är starkt, märks av då de är tillsammans.
– Så har det däremot inte alltid varit. Som unghäst var han lite bråkig, han kunde slå och var lite stressad. Numera däremot, är han coolheten själv. Det har varit en del jobb med honom, men det är han värd. Det blir många lugna jogging- och skritturer, för att hålla honom på gott humör.

"Det finns två sidor av att starta i Derbyt"
Senaste två veckorna har satt hård press på Marcus Sundberg. Förutom Test Drives framgång i Derbykvalet som gav höjd puls, startade hans egna Maintainability efter lång frånvaro. Ändå känns det som att söndagen saknar motstycke när det kommer till nervositet.
– Maintainability gick jättebra, så det var skönt för nerverna... När det kommer till Test Drive så gillar jag verkligen hästen så pass mycket att man får lite extra hög puls när han startar. Det kommer bli jobbigt, det är jag övertygad om, men samtidigt ska det bli en alldeles fantastisk dag. Det finns två sidor av att starta i Derbyt, säger Sundberg och skrattar.

Test Drive kom till Jägersro redan under lördagen. Resan har gått bra och övernattning är inget som oroar.
– Nej, han är så cool i sig själv, så det bekymrar mig inte. Han reste fint och när jag var ute och joggade honom nu under V75-tävlingarna så kändes han smidig och harmonisk. Så vi kan bara blicka framåt mot morgondagen...

"Han ger mig så mycket glädje"
När kameramannen ska ta foton på duon, visar Test Drive vilken linslus han är.
– Han gillar uppmärksamhet, han vet om att han är snygg och bra. Jag däremot är inte lika van vid det här... Jag håller mig helst i skymundan måste jag säga.

Samtidigt sköter du ändå en Derbyfinalist?
– Jo, det är fantastiskt kul. Den här hästen ger mig så mycket glädje, inte bara när han startar... Utan det är även så att man blir på bra humör när man kör honom hemma.

Vad har du för förhoppningar?
– Från det här spåret går det inte att vara stor optimist, men hästen är så bra som han kan vara för dagen, säger 22-åringen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.