Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Får treåriga kallblod starta över lång distans?

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Propositionen i lopp två på Rommetravet denna fredag är minst sagt ovanlig. Treåriga och äldre kallblodiga hästar – över lång distans.
Långlopp för treåriga kallblod är nämligen otillåtet.

Publicerad:

Södra Dalarnas Travklubbs Vandringspris är ett lopp som har körts under mängder av år. Något förvånande finns det möjlighet för treåriga hästar att deltaga, trots att ett rekord aldrig har noterats över lång distans för ett så pass ungt kallblod. Det är nämligen otillåtet.
– Det står ingenstans i reglementet att en sådan här typ av proposition skulle vara otillåten. Södra Dalarnas Travklubbs Vandringspris är ett lopp som körts i herrans massa år, men att man skulle starta en treåring över lång distans i mars är givetvis tufft. Däremot finns möjligheten, säger Rommetravets sportchef Kaj Nährinen.

Något suspekt regel
Det stämmer, det Kaj Nährinen säger. Däremot är regeln väldigt suspekt. Aldrig har ett treårigt kallblod vunnit över lång distans i Sverige.
– Jag vet om att det inte finns något rekord för treåriga kallblod över lång distans, men vad det beror på är jag osäker på. Jag sitter lite tajt på det, men jag rekommenderar att reglementet gås igenom, så ska nog svaret kring om det strider mot reglerna kunna svaras på, säger domarbas Staffan Falk under fredagskvällen.
Sagt och gjort. I reglementet, paragraf 25, finns det en punkt som säger att lopp enbart för tvååriga varmblod och treåriga kallblod inte får köras över grunddistans längre än 2.140 meter. Renodlade sådana lopp är alltså inte tillåtet, men däremot har reglementet ingenting att säga till om när det kommer till lopp där de unga hästarna möter äldre konkurrenter.
– Jag var tvungen att kolla jag också när du ringde och nu har vi alla koll på vad som gäller, bekräftade Falk i ett SMS.
I Södra Dalarnas Travklubbs Vandringspris startade ingen treåring.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.