Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Färdigtävlat för franske elitloppshästen

Foto: Mia Törnberg/TR Bild
Voltigeur de Myrt inför en av sina totalt fyra starter i Prix d'Amérique. Foto: Mia Törnberg/TR Bild

Karriären över för den franske stjärnan Voltigeur de Myrt. Söndagen Prix du Bourbonnais blev nioåringens sista start.

Publicerad:

Där diskvalificerades Voltigeur de Myrt och efteråt konstaterade tränaren och ägaren Roberto Donati att allt inte stod rätt till med hästen. För Equidia berättade han vidare att karriären nu är till ända för stallets stjärna.

Och det var en karriär långt utöver det vanliga. Sonen till Opus Viervil vann 15 av 87 starter och travade in 1.406.277 euro – omkring 80.000 mer än mormodern Dryade des Bois. Sina största segrar tog Voltigeur de Myrt i Criterium des 4 ans (2013) och Prix René Ballière (2015). Han var även tvåa i såväl Prix d'Amérique (2015) som Lotterian (2016).

I Sverige gjorde hingsten fyra starter och bästa placeringen var tredjeplatsen i Olympiatravet 2015. Voltigeur de Myrt deltog i Elitloppet 2015 och 2016, men slogs ut i försöket båda gångerna. Vid det senare framträdandet noterade han sitt rekord: 1.09,7.

Nioåringen har verkat i fransk avel sedan 2014 och året därpå bedömdes han ha högt värde av den svenska avelvärderingsnämnden. Voltigeur de Myrt har tre svenskfödda avkommor.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.