Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Färre än tre segrar vore en besvikelse”

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Dante Boko jagar segern med Adrian Kolgjini i C.L. Müllers Memorial. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

V75 på hemmaplan är fortfarande heligt hos Stall Kolgjini. Och förväntningarna är som vanligt skyhöga.
– Färre än tre V75-segrar vore en besvikelse, säger Adrian Kolgjini och garvar.

Publicerad:

V86, V64 och V5. Det tävlas till höger och vänster nuförtiden, men som tur är finns det fortfarande tränare som laddar lite extra när V75 stannar till på hemmaplan. 
– Så är det i alla för oss. Vi har häst­ägare och kompisar som tar med sina familjer och flickvänner till Jägersro. Det brukar kanske inte vara jättemycket publik på travet den här årstiden, men på vår häst­ägarvåning brukar det vara bra tryck och går det bra för stallet brukar festen fortsätta, säger Adrian Kolgjini.

Stall Kolgjini har i år 17 V75-segrar, att jämföra med elva i fjol och 18 året dessförinnan. 
– Det har gått lite upp och ner, men V75-resultatet är vi nöjda med. Däremot har storloppssegrarna uteblivit, säger Kolgjini junior och utvecklar: 
– En del hästar har inte utvecklats som vi hoppats och sedan har vi haft en generationsväxling bland de äldre elithästarna. Target Kronos har exempelvis inte gått så bra som vi hade anledning att tro och sedan har Mosaique Face, som dragit in flera miljoner de senaste åren, slutat och det märks. Men vi har några hästar som vi hoppas och tror kan kliva fram och bli våra nästa stjärnor, Rajesh Face är en av dem. 

Dessutom verkar tvååringarna, med 1.12-travaren Smokin Joe i spetsen, bättre än någonsin.
– Det var länge sedan vi hade en så stark tvååringskull. Det känns faktiskt lite som förr i tiden, säger han. 

På lördag är det som sagt V75 på hemmaplan och Adrian laddar med två körfria dagar. 
– På fredag ska jag bjuda hem lite vänner på god mat och Fifa på tv-spelet, men det är en lång och viktig dag på lördag så det blir bara läsk och ostbågar, säger han och skrattar. 

Lutfi Kolgjini har åtta hästar inom V75-ramen och det låter bra på de flesta. I V75-1 ska Platon Face ut över tre varv.
– Platon borde egentligen haft en miljon kronor på sig, men det har strulat en hel del tidigare. Inför segerloppet senast hade han tränat starkt och jänkarvagnen var inte hela segerreceptet även om han sprang betydligt rakare och fick ut mer effekt i den vagnen. Jag har inte bestämt mig, men det är mer som talar för att jag försöker traggla iväg honom från femtespår i jänka­rvagn. Kapacitetsmässigt duger han bra här och han ska räknas med segerchans.

Friend Of Nature har tagit alla sina segrar från spets och från elfte­spår blir det mycket svårt att fronta – i alla fall i starten.
– Det är ingen tillfällighet att han vunnit från ledningen. Hästen gillar inte att springa förbi andra och det är inte omöjligt att jag tar ett tidigt initiativ för jag har verkligen inte mycket att förlora härifrån. Hårdhet och kapacitet räcker gott i den här klassen. 

I V75-3 har stallet två outsiderbud, låter det som.
Rhesos Face (2) kan lätt bli stressad bland hästar, men framspår och bilstart är ett plus och han är dessutom rätt startsnabb och det hade varit spännande med ledningen. Hästen har mest flummat runt och är inte rumsren, men senast lunkade han 1.14/2000 meter efter galoppen och kapaciteten är hög. Jag vill varna för honom på lördag, säger Adrian Kolgjini.
Toutou (6) är en stor häst som haft problem med framknäna och det har tagit tid att bygga upp styrkan i honom. Vi har varit nära att ge upp och sälja honom flera gånger, men prislappen har varit för låg och vi har kämpat vidare. Efter segern senast kan jag lova att prislappen är ännu högre... Toutou kommer tävla med lättare skor den här gången, men läget är lite vingligt. Jag tycker kanske att han är lite för färsk för V75-seger, men med den fina inställningen han har vet man aldrig.

I bronsdivisionen (V75-5) har de också två hästar.
Marciano är ojämn, men när han kan och vill duger han långt 
i den här klassen. Ledningen hade varit ett plus för hans del, men det blir svårt för honom att ta den här­ifrån. Rygg på stallkamraten Pharaon Face behöver dock inte vara fel och skulle ledaren ligga på lite 
extra kan han slå av honom med lucka. Planen är att köra honom barfota bak den här gången.

Bäst chans har ändå Adrians styrning, Pharaon Face.
– Hästen har legat på en del i de två senaste loppen och det vill vi få ett slut på. Senast knäckte han käken i starten och jag var förundrad över att han hakade på så bra han gjorde med tanke på det. Den här gången struntar vi i käken och förhoppningsvis kan han slappna av lite mer. Dessutom kommer vi kunna värma honom lite annorlunda på hemmaplan och förhoppningen är att han kommer sköta sig, men det skulle ändå förvåna mig om han varvar på över 1.15... Uppgiften ser annars bra ut och han kommer leda länge.

Så till C.L. Müllers Memorial med 400 000 kronor till vinnaren. Lutfi Kolgjini vann loppet 2002 med Tout Ou Rien, men därefter har det varit ont om vinröda vinnarkuskar i det anrika loppet. I år talar en hel del för Dante Boko.
– Dante har genomgått en otrolig resa de senaste åren. Han var otroligt fin i våras, men var sjuk i Oslo Grand Prix och det var skönt att han hade marginalerna på rätt sida i Årjängs Stora Sprinterlopp. Hästen är ojämn, men riktigt bra när han tävlar på topp och trots att han börjar bli lite till åren lutar det åt ännu en vinter i Frankrike, säger Adrian Kolgjini och fortsätter: 
– Hästen gick fullt godkänt i SM, men behövde det loppet. Hästen hade verkligen tagit till sig genomköraren för skötaren Linda Sundberg fick gåshud när hon körde ett intervalljobb i backen i veckan och det är inte ofta hon får det. Planen är att köra till ledningen och dämpa till 1.17,5 första 2 000 meterna... Skämt å sido, hästen kan vara upp och ner i prestationerna, men var nära att slå Aubrion du Gers näst senast och normalt ska han ses med bra segerchans. Den bästa av våra i hela V75-omgången.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.