Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fasta propositioner även för varmbloden?

Foto: Kanal 75
Staffan Osterling hoppas på central propositionsskrivning och fasta propositioner även för varmbloden. Foto: Kanal 75

Fasta propositioner, central ”propskrivning” och hästskötarbristen - några ämnen som hamnade i fokus på årsmötet i Travtränarnas Riksförbund (TR).

Publicerad:

Förra veckan hade TR alltså sin årsstämma. Den enda ändringen blev att Färjestads Per C Johansson ersatte Jörgen Westholm i styrelsen, men det pratades förstås också väldigt mycket trav och framtid. Bland annat fanns trion Johan Lindberg, Hans Skarplöth och Petter Johansson på plats. En prioriterad fråga från TR är den framtida tävlingsplaneringen. Det handlar om allt från propositionsskrivning till lunchtävlingar och starttider på V75.
– En av motionerna handlade om förslag till central propositionsskrivning. Vi i TR vill att det ska bli så, utan att ha klart med alla detaljer. Det kan ju bli så att tre ”propskrivare” behålls som sitter geografiskt utspridda. Jag vet att sportcheferna inte vill det här, men det gäller att införa lite mera nytänkande. Fasta propositioner även för varmbloden skulle kunna vara positivt och något vi diskuterade. Det har varit en del problem med detta införande på kallblodssidan, men nu har man skruvat, ändrat och hittat mera rätt. Varmbloden är också betydligt flera och vi kommer därför att slippa en del av de problem man haft med fasta propositioner på kallblodssidan, säger Staffan Osterling, generalsekreterare för TR.

Staffan har också ett svar till de sportchefer som tycker att central propositionsskrivning är förkastligt, att banorna då tappar lite av sin själ.
– Om de inte behöver skriva propositioner längre skapas mycket tid att kunna jobba med allt annat. Exempelvis att bygga upp tävlingsarrangemangen och lyfta dessa ytterligare.

När det gäller tävlingsplanering har TR under en längre tid försökt få in en fot hos ST. Att man ska ha chansen att påverka besluten på ett bättre sätt. Svante Båth är TR:s man här.
– Han är vår representant, men det har inte hänt så mycket mera där. Vi vill helt klart ha ett större inflytande. Redan senare i år hoppas vi att lunchtävlingarna på måndagar i Sverige avskaffas. Det finns positiva signaler, så jag är optimistisk då det gäller den biten.

Varför just måndagar?
– Det är en väldigt tung och viktig dag i de flesta proffsstall. Både vad gäller planering, fortkörningar och annat. Så det vore skönt om det gick att lösa. Det är dessutom billigare för svensk travsport att ordna spel till Norge under måndagsluncherna istället för att köra själv.

För att de svenska proffstränarna överhuvudtaget ska kunna bedriva sina verksamheter krävs hästskötare. Bristen på dessa fick en hel del utrymme på TR:s årsmöte.
– Hästskötarbristen är stor och på sina håll väldigt bekymmersam. Det finns exempel på travtränare som inte kan utöka sin verksamhet på grund av detta problem. Svensk Travsport, HNS och TR har gemensamt finansierat samarbetet med Scandinavian Research. Dessa presenterade det arbete som gjorts hittills vid vårt årsmöte. Jag vill inte gå in på några detaljer, men processen har kommit igång rejält. Första delen har bestått av intervjuer med hästskötare, både de som jobbar just nu, de som slutat och ungdomar som siktar på att bli hästskötare. I nästa steg ska bland annat tränare intervjuas.

Staffan vill som sagt inte gå ut med detaljer i det här läget, men grundproblemet är ingen hemlighet.
– Arbetsbelastningen är för stor, så är det. Det är också ett speciellt yrke, då det kan vara svårt att lämna bort en passhäst till en annan anställd i samband med tävlingar på exempelvis helger. Då kan det bli så att man jobbar trots att det egentligen är en ledig dag, fortsätter Staffan, vilken här har en idé:
– Det skulle kunna gå att jobba mer i team än att ha specifika passhästar. Det finns nackdelar med detta också, men kan ändå vara värt att prova. Förändringar är inte lätta i något sammanhang, men samtidigt gäller det att få in lite mera nytänk.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.