Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Favorit i repris för Vitruvio

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Foto: Maria Holmén/TR Bild

Makethemark såg ut att ha avgjort Ulf Thoresen Grand International. Då kom Vitruvio från ingenstans – precis som på Bjerke tidigare i sommar.
– Han är en av de fem bästa hästarna som jag har kört, sade Jorma Kontio efter deras andra raka storloppsseger tillsammans.

Publicerad:

Femårige Vitruvio (e. Adrian Chip) satte den äldre eliten på plats i Oslo Grand Prix förra månaden. Läget såg ut att vara hopplöst, men ett upplopp senare skar italienaren mållinjen som segrare.

Då satt Jorma Kontio i sulkyn och när Vitruvios tränare, Alessandro Gocciadoro, var avstängd från att köra fick finländaren chansen på nytt i söndagens Ulf Thoresen Grand International på Jarlsberg. Det slutade på samma sätt – efter ett liknande löpningsförlopp.

Ringostarr Treb tog ledningen inititalt från spår två bakom bilen. Men längre ut i banan kom Racing Mange med högre fart och avgjorde spetsstriden i första sväng. Joakim Lövgrens häst var frisk på bettet och travade de första 500 meterna på 1.07,6.

Där och då ett par längder före övriga, men ett halvvarv senare hade han sällskap av Voltaire Gifont. Pietro Gubellini lämnade fjärde par invändigt på bortre långsidan och körde sakta, men säkert fram utvändigt om ledaren.

Racing Mange och Voltaire Gifont höjde farten på raksträckan och var fortsatt främst i ingången till slutkurvan. Så även i utgången av densamma, men då var klockan slagen.

Ulf Ohlsson hade nämligen serverat Makethemark en resa i andra par utvändigt. Han satt sedan lugn i tredjespår genom sista sväng och redan vid upploppets början tycktes elitloppstrean ha saken klar.

Samtidigt – i en annan del av Tönsberg – drog Jorma Kontio i högertömmen. Utan några större förhoppningar. Han och Vitruvio var ju trots allt sist av de kvarvarande i fältet.
– 300 kvar tänkte jag att vi bara kunde få pengar, sade Kontio.

I det läget var han knappast ensam om den åsikten, men historien upprepade sig. Längst ut i banan spurtade store Vitruvio återigen som en furie. Makethemark hade inget svar och vid mållinjen var italienaren nästan en längd före.

Förstapriset var 750 000 norska kronor och segertiden skrevs till 1.10,7 över 2 100 meter – tre tiondelar från Twister Bis löpningsrekord från i förfjol. Efteråt var Jorma Kontio full av beundran för sin nye radarpartner.
– Han är fantastisk. Han är en sådan motor, sade Kontio till Kanal 75 som sedan bad honom att jämföra Vitruvio med alla andra stjärnor som han suttit bakom.
– Topp fem. Han är en av de fem bästa hästarna som jag har kört.

Makethemark tog hand om andrapriset på 350 000 norska kronor. Han har nu travat in närmare två miljoner kronor på sex starter i år.

Trea i mål var en tapper Voltaire Gifont och han följdes närmast av Ringostarr Treb. Domarna diskade dock fjolårets elitloppsvinnare för att Wilhelm Paal kört snävt mot Gretzky B.R. på upploppet. 

Racing Mange flyttades därmed upp till fjärdeplatsen. Gretzky B.R. slutade femma och den sista slanten gick till Handsome Brad.

Queer Fish var först utan pengar medan Double Exposure galopperade bort sig i ett tidigt skede.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.