Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Favoriten föll: "Inte taktiskt fulländat"

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Bird Parker vid ankomsten till Vincennes under Pd'A-söndagen. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

PARIS. Bird Parker i ledningen med stallkamraten Charly du Noyer utvändigt. Det som såg klockrent ut blev Stall Allaires fall och Philippe Allaire hyllade vinnarekipaget efteråt.
– Björn Goop är en champion, liksom Timo Nurmos, säger han.

Publicerad:

Genom segrar i Prix du Bourbonnais och Prix de Belgique seglade Bird Parker (e. Ready Cash) upp som en av de allra hetaste kandidaterna till slutsegen i Prix d’Amérique. Från sidan såg det lovande ut när Jean Philippe Monclin forcerade hingsten till ledningen efter ungefär halva loppet – men det skulle visa sig bli för tufft.

– Det var inte taktiskt fulländat, säger Philippe Allaire.

Var inte taktiken att forcera framåt?
– Jo, absolut! Men tyvärr gick det för fort i nedförsbacken och det tempot satt i benen till slut. Dessutom hamnade Readly Express och Bold Eagle för bra till, mina hästar fick dra fram de tuffaste konkurrenterna och det blev för tufft.

Charly du Noyer (e. Ready Cash) hamnade utvändigt om ledande Bird Parker och galopperade som slagen i utgången av sista kurvan.

– Hade hästarna hamnat ett hack längre bak, till exempel i rygg på Readly Express eller Propulsion hade det blivit mycket bättre.

"Fullt godkända"

Allaire – som efter segern i Prix de Belgique för två veckor sedan uttryckte att ”i dag är det vi som jublar, men om två veckor kan det mycket väl vara ombytta roller” – var dock inte särskilt besviken.

– Nej, hästarna var fullt godkända och det är inte lätt att hamna helt rätt till i det här loppet.

Han hyllade sina konkurrenter.

– Björn Goop är en champion. Timo Nurmos är en champion. Titta vilka kuskarna var till de fyra främsta ekipagen: världens fyra bästa, svenskduon Goop, Kihlström och så franska duon Franck Nivard och Jean-Michel Bazire.

Såg tom ut efteråt

Bird Parkers uppfödare och delägare, Christophe Toulorge, såg lite tom ut efter loppet.

– Precis som Philippe säger: det gick för fort i backen. Men vi hade inte kunnat vinna loppet ändå, kanske att vi hade varit trea-fyra med bättre löpningsförlopp. Readly Express och Bold Eagle var alldeles för bra i dag. Omstarterna var nog inget som gynnade oss heller, han var bra med varje gång. Det är tufft att vinna Belgique och sedan gå ut och vinna Prix d’Amérique två veckor senare.

Något som fick honom att dra på smilbanden var just minnet av segern i Belgique.

– Bird Parker är fortsatt den enda hästen som vunnit över Bold Eagle med skor på alla hovarna som äldre när Bold varit frisk, det är jag stolt över!

Jean Philippe Monclin som skötte styrningen var samlad efter målgång.

– De som slog oss fick bättre lopp helt enkelt, det var avgörande. Jag är inte så besviken.

"Helheten varit mycket bra"

Bird Parker slutade sexa och fick 20.000 euro i belöning vilket innebär att han hittills under vintermeetinget sprungit in 137.600 euro.

– Helheten har varit mycket bra, säger Toulorge.

Matthieu Abrivard lotsade Thierry Duvaldestins Brian Dark till en femteplats.

– Maxutdelning, det finns inget att klaga på. Vi fick ett bra lopp och han svarade för en bra insats.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.