Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Favoritfall i Boden – Very Kronos galopperade

Foto: Leif Norberg/ALN
Foto: Leif Norberg/ALN

Vinna – eller försvinna? På Bodentravet blev svaret det senare för Very Kronos. Svante Båths talang galopperade tidigt bort sina chanser och i stället blev det finskt jubel i vinnarcirkeln.

Publicerad:

Bodens sena V75-tävlingar inleddes med ett klass I-försök där högkapable, men osäkre Very Kronos hade strålkastarljuset på sig. Omgångens störste favorit hade skött sig i årets två tidigare starter, men återföll nu i gamla synder. Efter att ha öppnat fort bakom bilen tog fyraåringen till galopp i första sväng – till körande Erik Adielssons stora besvikelse.
– Första 150 meterna kändes han näst intill perfekt, men när han mötte kurvan tappade han fokus och blev rullig, sade Adielsson till TV12.

Umåkerhästen överlägsen

Med favoriten ute ur leken körde Björn Goop i spets med Digital Yankee. Denne fick snart Young da Vici på sin utsida och på sista bortre långsidan valde Per Lennartsson att höja farten. Digital Yankee tackade för sig i slutkurvan, men i tredjespår kom Mr Golden Quick (e. Make it Happen) och Santtu Raitala med den bästa farten. Femåringen avgjorde redan i början av upploppet och gick sedan ifrån till seger med fem längder.
– Han är i jättebra form. Han började att pulla i sista kurvan och jag kände redan då att han skulle vinna, sade segerkusken.

Mr Golden Quick kom i mål på 1.13,2a/2.140 meter och tog sin femte seger för året. Hästen tränas av Umåkers Mika Haapakangas och ägs av ett finskt sällskap som firade glatt i vinnarcirkeln.

Snabb revansch för Lennartsson

Seger i debuten – och seger även på V75 i starten därpå. Per Lennartsson har fått en flygande start med sitt holländska nyförvärv Fame Boko (e. Virgill Boko). Det sexåriga stoet fångade in ledande Mellby Fashion i slutkurvan och trots att den senare stretade emot berömvärt över upploppet satte Fame Boko nosen främst i V75-omgångens stolopp.
– Det var billigare motstånd i Gävle, men hon visade då att hon har en speed som vanliga hästar inte har. I dag blev det ryckigt kört för henne. Jag fick attackera redan 1.200 kvar, kunde sedan vila en liten stund, men var sedan tvungen gå på igen. Hon fick kämpa stenhårt mot en fantastiskt duktig konkurrent. All heder till henne, sade Per Lennartsson i vinnarcirkeln.

Fame Boko svarade för en ordentlig rekordsänkning och skar mållinjen på 1.13,4/2.140 meter. Segern var värd 125.000 kronor.

Cargo Door den tunga vägen

Efter flera övertygande prestationer i följd svek Cargo Door (e. Gigant Neo) på V75 i Mantorp för två veckor sedan. Nu visade Stefan Melanders fyraåring på nytt upp sig från sin bästa sida. Cargo Door fick trava först i andraspår större delen av loppets 2.640 meter, men på upploppet fanns ändå kraft och mod att svara Milliondollarrhyme som liftat med i rygg.
– Han imponerade väldigt i några starter, men var lite sämre senast. Nu var han väldigt bra igen. Jag litade på att hästen skulle vara så stark nog att bara skulle avgöra, sade körande Örjan Kihlström efter segern på 1.14,2.

Qahar Q.C. starkast i silver

Även hästarna i silverdivisionen gjorde upp över lång distans. Angle of Attack kom tidigt till ledningen och efter ett varv fick sexåringen Qahar Q.C. (e. Scipion du Goutier) utvändigt om sig. Ingen avundsvärd situation och redan på sista bortre långsidan tvingades Angle of Attack att ge sig. Qahar Q.C. tog över, men bara tillfälligt. 

Linus Boy kom nämligen med högre fart genom slutsvängen och in på upploppet såg denne ut att ha slagit Qahar Q.C. Då tog Catarina Lundströms häst fram sitt omtalade löphuvud och kontrade inte bara ut Linus Boy utan höll även undan för Don't Mind Me i tredjespår.
– Jag förlorade inte hoppet. Jag visste att han hade sin bästa bit kvar och han är så stark och rejäl att han är svår att ta emot den sista biten, sade segerkusken Ulf Ohlsson.

...och ännu en seger till Enköping

Stefan Melander och Catarina Lundström var inte färdiga efter två segrar. Även Dice Man (e. S.J.'s Caviar) vann och det i bronsdivisionens försök över kort distans. En utdragen spetsstrid mellan tre hästar slutade i galopp för Man at Work och i stället tog Ebony Boko hand om ledningen med National Prince i sin rygg. 

Fram på utsidan kom Dice Man och Björn Goop och därifrån kontrollerade sedan ekipaget handlingarna. Hemmahoppet Mellby Dealer avslutade fort, men hann inte fram till Dice Man som segrade på 1.12,5.
– Han har gjort det bra på slutet och utvecklats. Det visade han på nytt i dag, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.