Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Felaktig drivning i premielopp

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Staffan Falk. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Under lördagen körde Visby kval- och premielopp. I ett av premieloppen blev två hästar icke godkända då respektive kusk drev felaktigt.
Problemet? Kuskarna fick inga böter.

Publicerad:

Måldomare Elin Vinblad var det som jobbade under dagen och hon förklarar situationen.
- Det stämmer att vi valde att inte godkänna två hästars prestationer då kuskarna drev felaktigt. Däremot tyckte vi det var straff nog att hästarna inte fick några premiepengar.

Ska man inte skilja på hästens och kuskens prestation i sådana här fall? Ägaren blir av med 20.000 kronor, men kusken går fri.
- Vi brukar inte ge bestraffning i kval- eller premielopp. Vi tyckte att det här var rätt beslut.

Staffan Falk på Svensk Travsport har inte pratat med Elin Vinblad, men har lite koll på det hela.
- Det är en gråzon och jag skulle kunna tänka mig att det här var en kantboll. Drivningar ska bestraffas precis likadant i kval/premielopp som vanliga lopp och visst kan jag förstå att det ser lite märkligt ut när det står utskrivet att kusken gjort fel, men sedan inte bestraffas.

Det handlar om tvååringar i det här fallet. Innebär inte det att man måste vara extra hård i sin bedömning som domare?
- Det är tuffare regler kring drivning av tvååringar, det stämmer. Jag håller med i sak att det hela ser märkligt ut, så mycket kan jag säga, men innan jag vet mer i fallet är det allt jag kan säga.

Staffan Falk kommer ta kontakt med måldomaren, men någon påföljd kommer inte att läggas till.
- När det kommer till böter/avstängningar är det lagt kort som gäller. Har man inte bestraffat någon under tävlingsdagen kan det inte heller göras i efterhand. Däremot kommer vi prata kring det här fallet och det kanske kan leda till att man lär sig någonting.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.