Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Finske stjärnan Polara omöjlig i Elitkampen

Odin Tabac i spets med värsta konkurrenten Polara utvändigt. Trots det hade den finske hästen styrkan nog att koppla grepp och hålla undan över upploppet. Segern för Polara i Elitkampen innebar att Finland fick jubla för andra året i rad.

Publicerad:
Foto: Magnus Östh
Polara i dödens skulle visa sig vara starkast i Elitkampen Foto: Magnus Östh

Norge och Finland har dominerat i Elitkampen de senaste åren. För svensk del har det inte blivit seger i det aktuella loppet sedan 2012. Även under 2017 fick de blågula ekipagen ge vika. Ifjol blev det seger för Mika Forss och Vitter och även i år fick det östra grannlandet fira på podiet. Stora delar av den svenska travpubliken fick upp ögonen för Polara (e. Viesker) på allvar när han imponerade med att leda runt om i Vermo senast. Under elitloppssöndagen stod han återigen för en härlig insats. Han plockade ned Odin Tabac från dödens och höll sedan undan på 1.19,0a/1 640 meter.

– Det här är helt underbart. Det kändes inte helt bra precis innan loppet. Hästen var lite het, men vi fick ordning på det under loppet. Ledningen hade varit önskvärt, men när vi hamnade i dödens försökte jag hålla uppe tempot och sedan öka den sista biten. Den här hästen orkar springa hur länge som helst och får upp ordentlig fart på raksträckorna. Jag måste säga att det är min största seger någonsin, sade tränaren och kusken Antti Tupamäki.

Det var mycket finska supporters på plats på Solvalla under söndagen och de höll knappast igen under segerceremonin. Den sjuårige valacken Polara är en riktig segermaskin och det här var hästens 25:e seger i den 40:e starten. I och med segern har Polara tjänat dryga 1,6 miljoner kronor. 

En som tog upp kampen på allvar med Polara var Jörgen Westholm och Odin Tabac. Den 14-årige hingsten imponerade stort när han i årsdebuten tog en enkel seger på Umåker före bland annat Månprinsen A.M. Denna söndag sände Westholm distinkt till spets höll sedan ett högt och jämnt tempo. Första halvvarvet gick efter 1.18,1 och varvet efter 1.18,3. Över upploppet tröt dock orken och Odin Tabac föll tillbaka till en sjätteplats.
– Hästen värmde fint och vi valde att svara ut Polara. Vi gick helt enkelt för segern, men det kan vara så att Odin Tabac inte var som bäst för dagen och det får vi kolla upp, sade Jörgen Westholm.

Vad säger du om vinnaren?
– Den var bra, men jag tycker som sagt inte att min häst var som bäst. Det kan också ha varit lite för långt mellan loppen för vår del.
Istället blev det norskt på andraplats. Kjetil Djöseland avslutade rappt ute i banan och närmade sig hela tiden ledaren, men det räckte inte till seger. Gunnar Melander placerade sin Månprinsen A.M. i andra utvändigt. Hästen satt fast länge över upploppet, men kom loss sent och avslutade bra till tredjeplatsen.
– Han var riktigt bra. Hundra meter kvar satt vi fast och då pullade han. Jag valde att inte gå på eftersom tempot var högt och då hade vi behövt göra det redan 600 meter från mål. Vi chansade istället invändigt och hoppades på luckan, men den kom för sent, sade Gunnar Melander.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.