Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Fjärilar i magen – det känns som att flytta hemifrån igen"

Foto: Hanold/ALN
Mikael Cedergren blir Bollnästränare nästa vecka. Foto: Hanold/ALN

Visbytränaren Mikael Cedergren lämnar sin kära ö. På onsdag går flyttlasset till fastlandet – närmare bestämt till Runemo Gård utanför Bollnäs.
– Så långt bak jag kan minnas har jag drömt om att få träna kallblod där uppe, säger gotlänningen.

Publicerad:

Efter lång tid som amatör på Skrubbs sadlade Mikael Cedergren om till proffstränare för två år sedan. 345.800 intjänade kronor i fjol har blivit mer än det dubbla hittills i år, men nästa vecka byter Visbytränaren bana. Då flyttar Cedergren till Hälsingland – för att förverkliga en dröm.
– Jag har alltid velat flytta norrut. Så långt bak jag kan minnas har jag drömt om att få träna kallblod där uppe. I dag är varmbloden så begåvade medan kallbloden är mer som travarna var på 1960-talet. Det blir en utmaning och jag gillar utmaningar, säger Mikael Cedergren som nu styr kosan mot Bollnästrakten.

Hädanefter ska han hålla till på Runemo Gård, strax väster om ortens travbana. Där har Robert Skoglund tidigare varit verksam och att flytten går dit den gör beror på just Skoglund.
– Jag lyckades tjata till mig ett kallblodslopp på Gotland i somras och då skulle ju Skoglund självklart komma ned med en bra häst och slå min. Dagen efter pratade vi lite och då berättade han att han skulle flytta från Runemo till sin bror uppe i Sundsvall. Han sa att det var en jättefin gård och tipsade mig om att ringa ägaren, berättar Cedergren.
– När vi sedan körde upp till Wången med äldste grabben vid hans skolstart svängde vi förbi och tittade. Hela familjen föll pladask. Barnen är helt lyriska nu och jag förstår dem. Det är verkligen ett kanonställe 

"Häftigt att bli granne med Melander"

På Runemo Gård får Cedergren sällskap av tre andra proffstränare: Tomas Pettersson, Jenni H Åsberg – och Gunnar Melander som nyligen lämnade Dannero för Bollnäs.
– Det ska bli skithäftigt att bli granne med Gunnar Melander. Hans hästar verkar trivas kanon där och jag kan tänka mig att han kan lära mig ett och annat. Inte minst om kallblod. Det är väldigt stort för mig, säger Cedergren och fortsätter:
– Jag kan knappt sätta ord på hur jäkla ballt det ska bli. När jag var ung började jag på gymnasiet i Örebro och det var en stort steg för en gotlänning. Den känslan jag hade då – den nervositeten och alla fjärilar i magen – det är precis densamma nu. Det känns som att jag flytta hemifrån igen.

Blir det full satsning på kallblod nu?
– Nej, jag ska fortsätta med mina varmblod också. Det känns som att jag äntligen börjar att lära mig hur man gör med dem, säger Cedergren.
– Men jag vill ju som sagt satsa på kallblod. Jag har ju ett eget nu och ett till är på gång in. Sedan hoppas jag att det finns någon där uppe som tycker att det skulle vara roligt med en galen gotlänning på fel plats.

"Gotland sitter djupt i själen mig"

Cedergren har för närvarande 23 hästar på träningslistan och samtliga utom två följer med till fastlandet. Detta trots att flera av hästägarna är bosatta på Gotland.
– Jag har en gotländsk hästägare som heter Conny Ljunggren och det är faktiskt han som har pushat mig till att ta det här steget. Och en annan av ägarna har jag gjort en storsatsning med och det känns mer rättvist mot honom på det här sättet. Vi har ett helt lass med hästar som blir tre år vid nyår och när jag nu hinner tävla mer i stället för att åka båt får vi chansen att köra in lite pengar.

Hur ser du på din statistik så här inför flytten?
– Jag är jättenöjd med resultatet, men det ska definitivt putsas till lite. Sedan får vi satsa på att fördubbla siffrorna nästa år – och att ta championtiteln i Visby. Det verkar ju som att man inte kan bli profet i sitt eget hemland, säger Cedergren och skrattar.

Så du kommer att fortsätta tävla "hemma" på Gotland?
– Ja, absolut. Hur mycket man än spyr på den här ön ibland – med alla turister och fullbokade båtar – så sitter Gotland ändå djupt i själen på mig. Och så tycker jag att Visbytravet är en av Sveriges bästa banor. Den har långt ifrån samma budget som alla andra, ändå har vi en bana i världsklass och en sportchef som verkligen brinner för det här. På sätt och vis känns det som att jag sviker dem nu, men man måste se om sitt eget också. Jag kommer definitivt att åka ned hit i sommar så mycket jag kan.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.