Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Flex tillbaka på tävlingsbanan

Foto: Claes Kärrstrand/Kanal 75
Flex efter segern i Sjunga Bests minne i Östersund 2014. På fredag gör hingsten comeback. Foto: Claes Kärrstrand/Kanal 75

Efter mer än två års frånvaro gör Flex comeback – och det på V75. Den nu tolvårige hingsten startar på Momarken med nya tränaren Nathalie Blom i sulkyn.

Publicerad:

I december 2015 gjorde Flex (e. Järvsöfaks) sitt senaste framträdande på tävlingsbanan. Därefter har kallblodshingsten dels varit skadad, dels verkat i aveln, men tolv år gammal är han nu redo för comeback. Flex har tidigare tränats av Tommy S Larsson, Jan-Olov Åberg, Robert Bergh och Jan-Olov Persson, men återfinns sedan i höstas hos Rättviksamatören Nathalie Blom. På fredagen är det dags för regidebut när Flex startar i Thor Östbys minneslopp på Momarken. Ett lopp som ligger inom V75-spelet och där 100.000 norska kronor väntar segraren.
– Det är en väldigt pigg häst och han känns fin i träningen, säger Nathalie Blom som kommer att köra Flex på fredagen, precis som i kvalet på Romme för två veckor sedan. Då stannade klockan på 1.26,4 och Nathalie Blom var nöjd med nyförvärvets uppträdande.
– I de sista starterna han gjorde före uppehållet var han nästan istadig. Han skenade i tusen meter, sedan stannade han, men jag hoppas att pausen har gjort honom gott. Visst skenade även i kvalet, han sprang 1.22,5 första varvet, men han kämpade ändå på efter det. Det tyckte jag var positivt.

Det är över två år sedan han startade senast. Vad kan man förvänta sig av hästen i kväll?
– Jag hoppas att han ska sköta sig och inte pulla alltför mycket. Han står ju väldigt fint inne i loppet och är allt som det ska vara borde han åtminstone vara bland de fem första. Jag tycker inte att motståndet ser så blodigt ut med tanke på vad han är van vid att möta.

Stallkamraten Järvsöbork finns även han med i kvällens startlistor – men inte så länge till.
– Han har dåliga blodvärden och ska strykas. Men han och Flex står inte i samma stall så jag tror inte att det ska vara något fel med den senare. Hans blodvärden är i alla fall bra, säger Nathalie Blom som snart sadlar om från amatör till proffs. Hästarna i stallet har blivit fler på senare tid och vid årsskiftet hämtar hon ut sin nya licens.
– Jag har kört på lite tuffare i två år nu och det har kommit in nya hästar hela tiden, så licensen var nästan ett måste. Det ska bli spännade att ta ett steg till. Till en början kommer jag att ha ungefär 15 hästar på listan.

Hur ser förväntningarna ut inför första året som proffs?
– 2017 har inte varit något vidare för de egentränade hästarna. Segerprocenten är hyfsad, men jag har många fina hästar som inte kommit ut på banan. Det har varit både det ena och det andra, men jag tycker att det ser spännande ut inför nästa år. Jag har fina unghästar i stallet så förhoppningarna är ganska höga.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.