Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Foder bakom positivt test?

Foto: Thomas Blomqvist
Björn Goop tränar Merles Simone som testats positivt för cannabidiol. Foto: Thomas Blomqvist

Flera hästar i Frankrike har testats positivt för cannabidiol (CBDE) – bland annat Björn Goops Merles Simone.
– Det är självklart att vi ser jätteallvarligt på det här, säger Sandra Hodik, vd för Krafft.

Publicerad:

Det är tidningen Sulkysport som rapporterar nyheten om att ett flertal hästar, tränade i Frankrike, testats positivt för cannabidiol. En av hästarna är Merle Simone, tränad av Björn Goop, som testade positivt i samband med tävlingar på Vincennes den 11 februari.
– Det är inte roligt när något sådant här inträffar och det var en stor lättnad när en person ringde från det franska dopinglaboratoriet och berättade att det finns en gemensam nämnare i alla fallen och det är Kraffts foder. Jag utgår från att Krafft kommer att ta sitt fulla ansvar för det inträffade och de skador de har orsakat, säger Björn Goop till Sulkysport.

Merles Simone slutade femma i det aktuella loppet.
– Hon startade på Vincennes den 11 februari och gick helt okej som femma. Efter det har hon gjort ytterligare två starter. Hon galopperade på Vincennes den 17 februari och sedan vann hon lätt i Amiens den 6 mars för David Thomain, säger Björn Goop.

Sulkysport skriver att den franska dopingpolisen efteråt besökte Björn Goops gård i Normandie och att han även pratat med franska travförbundet via telefon.
– Vi var helt oförstående, varken jag eller min personal har varit i kontakt med CBDE och det togs därför prover på allt möjligt. – Vad jag fick berättat från det franska dopinglaboratoriet är att det är ett nytt preparat som inte kunnat ses tidigare. Jag fick inte reda på hur stora mängder provet innehöll – det berättas aldrig – men det troliga är att det är väldigt små mängder eftersom alla hästar i vårt stall äter foder från Krafft. Franska dopinglaboratoriet har hittat CBDE både i Groov och Sport, säger Björn Goop.

Björn Goop hade fyra hästar anmälda till start i Laval på fredagen, men valde att stryka alla fyra som en säkerhetsåtgärd.
– Den person som jag haft kontakt med på det franska dopinglaboratoriet rekommenderade mig att stryka samtliga hästar eftersom de riskererar två månaders avstängning om de skulle visa sig vara postiva. Jag har också pratat med hästarnas ägare om hur allting ligger till och de ville inte heller ta risken att starta.

Sulkysport uppger att flera tränare haft hästar som testats positivt för ämnet. Bland annat Bruno Bourgoin och Colette Chassange.

Sandra Hodik är vd för Krafft.
– Det är självklart att vi ser jätteallvarligt på det här. Det kom till vår kännedom i veckan att man börjat testa på det här i Frankrike och vi fick informationen från våra kunder. Det är helt enkelt så att vi inte blivit informerade om att man börjat scanna på det här i Frankrike, säger Sandra Hodik till Travronden.

Nu väljer foderleverantören att se över sina rutiner.
– Vi följer det givna regelverket där vi testar alla våra råvaror, men detta ämne ingår inte i de testerna i dagens läge. Det vi får göra nu är att inkludera det i standarden i fortsättningen, säger Sandra Hodik.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.