Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Förbjudet med spel på kuskar under 18 år?

Foto: TR Bild/Pressbild/Spelinspektionen
Katarina Abrahamsson. Foto: TR Bild/Pressbild/Spelinspektionen

Spelinspektionen menar att flera spelbolag, däribland ATG och Svenska Spel, bryter mot lagstiftningen då spel erbjudits på deltagare under 18 år.
Vad innebär det för travsporten – är det tillåtet att erbjuda spel på kuskar under 18 år?
– Rent krasst ska man inte anordna det då, säger Katarina Abrahamsson som är samordnare mot matchfixning på Spelinspektionen.

Publicerad:

”Spelinspektionen har konstaterat att flera spelbolag tillhandahåller spel på den Allsvenska fotbollsmatchen mellan AIK och IFK Göteborg 29 april 2019 klockan 19.00. Vadhållningsobjekten avser bland annat förmodade händelser utförda av enskilda fotbollsspelare där vissa är under 18 år. Vadhållning på spelare under 18 år är förbjudet och är att betrakta som en allvarlig överträdelse av spellagen” skriver Spelinspektionen i ett pressmeddelande som bland annat Aftonbladet rapporterat om. 

Så säger lagen

I lagen står följande (8 kap, 2 §, punkt 2.):
”Licens enligt 1 § får inte avse … vadhållning på evenemang där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år.”
Svenska Spel menar att man inte har frångått lagens innebörd – läs intervjun här.

Pågår fler ärenden

– Jag har läst vad Svenska Spel har sagt och skulle säga att det är väldigt svårt att klassa utfall som positiva eller negativ, säger Katarina Abrahamsson, samordnare mot matchfixning på Spelinspektionen.

Men det är tillåtet att erbjuda spel på lag, så som till exempel AIK?

– Ja, om inte laget består av övervägande underåriga, men är det övervägande personer över 18 år så är det tillåtet. Det pågår just nu ärenden där vi tittar på matcher inom U17 och U19 till exempel.

Kan få konsekvenser för travsporten

Kuskar som är under 18 år, får man inte arrangera spel på dem då?

– Nej, rent krasst ska man inte anordna det då. Sedan: Är det vadhållning på hästen eller på den som kör? Det kan inte jag svara på och vill inte uttala mig i förväg, det är något vi får ta ställning till om det uppkommer sådana fall. Det är många parametrar att ta hänsyn till.

"Inväntar yttrande"

Hur kommer ni att gå vidare med det här ärendet?

– Vi inväntar yttrande från spelbolagen och sedan får vi gå vidare till ett beslut, om det blir en varning eller inte, om det blir med eller utan sanktionsavgift eller inte, det beror på. I andra änden är besluten möjliga att överklaga.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.